Column: Het Kerstdiner

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Het Kerstdiner

Maureen en Bart hebben al ruim twee jaar een relatie. Maureen heeft 3 kinderen van 12, 15 en 17 jaar, hun vader is overleden. Maureen wil het rustig aan doen en de kinderen hun tijd gunnen om aan Bart te wennen. Daarom hadden ze een tijd geleden een uitstapje gehad. Bart is ook al enkele keren bij hen thuis geweest en het lijkt erop dat iedereen elkaar graag mag.

Maureen schrikt er daarom van dat de kinderen hebben gevraagd om Bart met het Kerstdiner niet uit te nodigen. Ze had dat absoluut niet verwacht. Ze is totaal overdonderd en haar emoties gaan alle kanten uit. Het ene moment denkt ze: wel potverdorie, mijn kinderen hoeven toch niet te bepalen hoe ik mijn kerst wil vieren!! Het andere moment beseft ze dat de kinderen moeten wennen aan Bart en wil ze niks doordrukken.

Ze heeft er met Bart over gesproken. Bart was aangedaan. Hij begreep het ook niet, hij vindt de kinderen van Maureen erg leuk en ook het uitstapje was bijzonder gezellig.

Het voert te ver om het hele proces en alle overwegingen te beschrijven die meegespeeld hebben om tot een goede oplossing te komen, maar het bovenstaande verhaal is een illustratie van de moeilijkheden waar samengestelde gezinnen (of eigenlijk “nog-nietsamengestelde-gezinnen”) mee te maken hebben.

Het is zeker in de beginfase erg belangrijk om je voelsprieten goed te gebruiken en niet te overhaasten. En haastige spoed werkt ook niet. Doordrukken van je eigen wensen levert een snelle oplossing voor het moment zelf, maar leidt vaak tot grote vertragingen in het verdere proces. Of erger: het loopt mis.

Maureen heeft besloten om dit jaar af te zien van het gezamenlijke Kerstdiner met Bart erbij. Voor Bart was het ook even slikken, maar ze hebben wel besloten om het contact tussen Bart en de kinderen op te schroeven. Ook hebben ze met de kinderen besproken dat ze van plan zijn om volgend jaar hoe dan ook wél samen Kerst te vieren, want dat Bart bij Maureen hoort.

De kinderen hebben aangegeven dat het niks met Bart te maken heeft en dat ze hem echt mogen, maar dat ze het lastig vinden om de plek van hun vader ingenomen te zien worden door Bart. Door dit te bespreken is het ook voor hen duidelijk geworden dat ze zich open moeten stellen voor een volgende stap.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen