100 Dagen burgemeester van Meierijstad. Kees van Rooij vertelt …

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Vrijdagmiddag 23 maart was de pers uitgenodigd bij burgemeester Kees van Rooij om zijn ervaring, beleving, gevoel omtrent de eerste 100 dagen als burgemeester van Meierijstad te horen.

Tijdens die eerste 100 dagen ervaart hij, zoals hij zelf zegt “een duidelijke klik tussen deze burgemeester en Meierijstad”. Een gevoel wat hij enerzijds zelf heeft op basis van alle kennismakingen maar ook zijn rol in het College en de raad. Hij refereerde ook aan de warme en hartelijke ontvangst bij de start van zijn burgemeesterschap. Dit gevoel ervoer hij ook bij zijn tot nu toe afgelegde bezoeken aan dorps- en wijkraden. “Eigenlijk bij iedereen die ik tegenkom, waar dan ook, voel ik een klik”, aldus de heer Van Rooij. “Dit heeft misschien ook wel te maken met het ’thuisgevoel’, met het dialect, omdat je toch uit deze streek afkomstig bent”. Zijn gevoel krijgt hij, volgens eigen zeggen, ook wel terug van andere partijen waarmee kennis gemaakt is.

Burgemeester van RooijKennismakingsprogramma

Het kennismakingsprogramma waarbij hij onder andere op bezoek gaat bij dorps- en wijkraden gaat tussen de ‘bedrijven’ door. Dit gebeurt vaak op uitnodiging van de raden en samen met de contact-wethouder van die kernen wordt dan een bezoek ingepland. Omdat de wijkraden zelf een programma in elkaar zetten, zij geven dan aan wat ze willen laten zien en wat ze willen bespreken, zit er vaak ook veel variatie in die bezoeken.

Ook jongerencentra, ’t Spectrum in Schijndel, onderwijsinstellingen, het POM (Platform Ondernemend Meierijstad), culturele instellingen en verschillende ondernemingen heeft hij inmiddels al bezocht. En, zoals hij lachend aangaf, dan wordt je ook nog gevraagd om twee uur stil te zitten om geschilderd te worden tijdens de Nacht van de Noordkade, een bijzondere ervaring.

Ook is hij bij diverse inwoners thuis geweest. Soms in het kader van 60-jarig huwelijken en bij de 104-jarige zuster in Wijbosch.

Hij gaf aan dat het economisch goed en voorspoedig gaat en wat betreft de culturele activiteiten zit het wel goed in Meierijstad. “Het bruist op al die fronten”. Hij vond het mooi om te zien hoeveel mensen zich inzetten bij activiteiten. “Participatie is dan ook één van de punten die de gemeente belangrijk vindt. Of het nu gaat om sport, wonen of evenementen, inwoners uit alle kernen van Meierijstad zijn daarbij betrokken”. Op die manier wil iedereen ‘bouwen’ aan de nieuwe gemeente. Hij krijgt ook veel feedback van inwoners en vindt dat mooi om te ervaren, die betrokkenheid.

Burgemeester van Rooij

Complimenten

Bij de bezoeken aan de dorps- en wijkraden van de diverse kernen vraagt hij natuurlijk ook aan hen hoe zij nu de nieuwe gemeente ervaren. Het mooiste compliment wat hij hoorde was “We zijn als gemeente zijn wel in schaal gegroeid maar we zijn eigenlijk dichterbij de gemeente gekomen. De communicatielijnen zijn korter als wat wij in ons dorp voorheen ervaarden”. Dat compliment wordt nog niet overal gegeven maar hij heeft wel de indruk dat de gemeente in die zin op de goede weg is. Een belangrijke schakel zijn de wijkraden in deze.

Burgemeester van Rooij

Regio

Ook in de regio heeft hij het gevoel dat er wel een klik is met collega-burgemeesters, zoals die van Den Bosch en Oss. Ook omliggende gemeenten worden bezocht om te kijken naar eventuele samenwerking op wat voor gebied dan ook. Regionale samenwerking acht hij van groot belang.

De omgeving verwacht van Meierijstad een bepaalde rol. Als voorbeeld gaf hij de politie aan op het gebied van ondermijning. “Wij als gemeente gaan hierin het voortouw nemen met het aanstellen van een coördinator voor het gebied Meierij. We gaan het wel samen doen, maar wij als gemeente zullen het initiatief nemen”. Dat voornemen is door de regio ook goed ontvangen.

Burgemeester van Rooij

Communicatie

Bij zijn sollicitatie en aanstelling had de heer Van Rooij aangegeven het communicatief ‘anders’ te gaan doen. Met ondersteuning van de afdeling communicatie is hij gaan vloggen. Een aantal filmpjes staan inmiddels al op Facebook. Het grappige daarvan vindt hij dat hij van jongeren reactie krijgt op zijn vlogs. Het contact met de jeugd, niet alleen via vlogs, maar ook met de overige inwoners wil hij absoluut doorzetten.

Burgemeester Van Rooij

Positief

Een van de zaken die hem in positieve zin was opgevallen is dat Meierijstad, ook bestuurlijk groeit naar die stad van 80.000 inwoners. “Soms valt men nog terug in het ‘kleinschalige’, maar over het algemeen denkt men toch wel in het ‘groot’. Daar pakt het bestuur toch wel vaak de verantwoordelijkheid die past bij de schaal van de gemeente”, aldus de heer Van Rooij.

Burgemeester Van Rooij

Negatief of tegenvallend

Echt iets negatiefs of tegenvallend had de heer Van Rooij niet te melden. Behalve dan de reistijd naar zijn nu nog huidige woonplaats Horst aan de Maas. “Vaak zijn er ‘s-avonds of in het weekend vergaderingen of bijeenkomsten en dan moet je nog een uur naar huis rijden, maar ja dat wist ik op het moment dat ik solliciteerde. Mijn planning is dan ook om zo snel mogelijk te verhuizen naar Meierijstad”. Op de vraag in welke kern dat dan zou zijn kon hij geen antwoord geven.

Burgemeester Van Rooij

Bescheidenheid

In sommige gevallen vindt de burgemeester dat Meierijstad te bescheiden is. “In de directe omgeving kent iedereen Meierijstad wel maar we moeten het nu meer bekendheid geven. Middels evenementen zoals Paaspop maar ook middels bedrijven, groot en klein. En aan de aftrap van het ‘We are food’ jaar, dat vooral vanuit de provincie geregeld wordt, maar met diverse onderdelen daarvan in Meierijstad, daar mag je veel meer exposure aan geven. Het is mooi als we dat allemaal binnen Brabant weten, maar sommige acties verdienen een groter podium”.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen