Sint Barbaragilde maakt historische keuze richting toekomst

Foto: Gert-Jan Centen | Sint Barbaragilde

De historie van het Veghelse Sint Barbaragilde gaat terug tot de 13e eeuw. Het gilde was toen voornamelijk verbonden aan de kerk maar er zijn stukken bij andere gilden gevonden dat ze ook bijstand moesten verlenen bij brand, oproer en alarm. En het zou zomaar kunnen dat de schuttersgilden ook een rol hebben gespeeld bij de verdediging van de stad.

In die tijden was dat vooral een mannenaangelegenheid, de vrouwen hadden andere taken. In de huidige tijd is dat onderscheid er niet meer. Of het nu gaat om het leger, de brandweer, gezondheidszorg, bestuur, bedrijfsleven, overal kunnen vrouwen dezelfde rol vervullen als mannen.
Als gilde vinden we het belangrijk de tradities en historie gebruiken van de eeuwenoude gildes door te geven. Maar het is ook belangrijk om met de huidige tijd mee te gaan. Daarom stemde een twee derde meerderheid tijdens de algemene voorjaarsvergadering voor het toelaten van vrouwelijke leden.

Pap dan kan ik nu dus ook tamboer worden…?

Dit vroeg een van de dochters van een gildebroeder toen hij ’s morgens vertelde wat er besproken was tijdens de vergadering. Inmiddels hebben zich als drie nieuwe leden aangemeld. Maureen en Vivian als tamboer en Iris als vendelier.

Gratis lessen trommen, vendelen of bazuinblazen

Bij het Veghelse gilde zijn er enkele gildebroeders die de instructeurscursus hebben doorlopen en ook nu al lesgeven aan leden van het eigen maar ook het glde uit Gemert. Voor jongens en meisjes is de cursus gratis. Ook hoef je geen lidmaatschapschaps geld te betalen en krijg je een leeninstrument en kleding van het gilde. Leuk om met z’n allen te doen. Als je wilt kun je zelfs aan wedstrijden meedoen en daarmee een zilveren schildje verdienen.

Kruisboogschieten

Jeugdleden kunnen daarnaast ook aan het kruisboogschieten meedoen. Spannend en het geeft een kick om met de kruisboog schieten. De schutsboom is twaalf meter hoog en om dan recht omhoog een schijfje dat 2 centimeter uitsteekt eraf te schieten, dat valt best tegen. Ook hier kun je meedoen aan wedstrijden. De  volwassen gildebroeders schieten ook met een geweer op een doel in de schietbak 15 meter hoog. Tja een gilde moest vroeger de burgers bewaken tenslotte.

Kom eens kijken

Lijkt het je leuk, kom dan gerust eens kijken op onze oefenavond op maandag vanaf 19:00. Ons gilde terrein vindt je aan de Geerbunders. Achter op het sportpark, te bereiken via het pad naast de schietbunker op de Vorstenboscheweg.

Vandaag, op Koningsdag rond 10:30 is het Gilde ook te zien bij het begeleiden van de versierde fietsenoptocht die eindigt op de Markt in Veghel.

27-04-2019-Sint-Barbaragilde-04

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen