Column: De shit uit het verleden….

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

De shit uit het verleden….

Relatieproblemen hebben vaak te maken met de manier van communiceren. Elkaar onvoldoende begrijpen, niet ècht luisteren, of niet echt aandacht hebben voor elkaar. Helaas komt het ook nogal eens voor dat er problemen meespelen uit het verleden.

Fundering 

Veel mensen zeggen: altijd maar dat graven in het verleden, we leven NU. Dat is waar, we leven nu, maar een huis met slechte fundering krijgt scheuren en kan zelfs instorten. In je jeugd liggen je fundamenten.

Het verleden

Er zijn mensen met onevenredig veel ellende in hun jeugd (misbruik, verslaving ouders, armoede of een combinatie hiervan). Iedereen begrijpt dat dit je zelfgevoel aantast en je ellende geeft.

Een goede jeugd

Veel mensen vertellen een goede jeugd gehad te hebben. Gelukkig is dat ook in de meeste gevallen zo. Maar ook kleine dingen vormen je. Ben je spaarzaam opgevoed, dan kun je meestal goed met geld omgaan. Waren jullie in je gezin harde praters, dan ben je niet gauw onder de indruk van een harde stem.

Verwerkt?

Heel vaak zie ik de combinatie van iets uit het verleden wat op zich wel “verwerkt” is, maar toch “aanhaakt” bij een thema wat op dit moment speelt. Daar hoeft niet altijd een zware therapie voor gevolgd te worden (en soms is dat al gebeurd). Het gewoon onderzoeken waar de “haakjes” zitten kan voldoende zijn om inzicht te krijgen in je gedrag en emoties, waardoor je er beter mee om kunt gaan.

Voorbeelden

Je scheiding waarbij oud zeer van de scheiding van je ouders naar boven komt.

Je ouders (of een van hen) waarmee je jaren geen contact hebt gehad en die nu ineens weer in je leven aanwezig zijn, of waarmee je nog steeds een moeilijke band hebt.

Schuldgevoelens uit je jeugd, omdat je je moeder niet kon helpen.

Oude woede over de boosheid van je vader om jouw pubergedrag.

Verlatingsangst die regelmatig `getriggerd` wordt.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen