Column: Kinderen en luisteren…..

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Kinderen en luisteren…..

Er wordt door ouders nogal eens gemopperd dat kinderen niet luisteren. Het zou verstandig  zijn om na te denken hoe goed je zélf eigenlijk luistert…. Hoe vaak je “ja” (of “nee”) zegt zonder eigenlijk echt goed geluisterd te hebben. Wij hebben vaak zelf niet in de gaten hoe slordig dat wij zelf zijn in dit soort dingen. En kinderen leren diezelfde slordigheid ook. Dus als je slecht luisterende kinderen hebt, ga eerst bij jezelf te rade.

Vicieuze cirkel

Slecht gedrag is op allerlei manieren te veranderen, en ook slecht luisteren kun je verbeteren. Maar niet door gemopper! Gemopper is vervelend. Daar wil je zelf ook niet naar luisteren. Kinderen ook niet, kan ik je vertellen. Zeker als er veel gemopperd wordt, wordt het een automatisme om je af te sluiten. En dan ontstaat er juist een toename van gemopper, waardoor de ander nog meer afsluit.

Aandacht

Kinderen zitten vaak helemaal in het spel en moeten daar eerst “uit” gehaald worden. Dus ga niet lopen schreeuwen maar maak contact. Tik een kind op de schouder, vraag hem of hij je aan wil kijken, zodat je de aandacht hebt. Als jij zelf TV zit te kijken en erg geïnteresseerd bent in het programma, ben je ook geneigd om maar met een half oor te luisteren naar degene die in de huiskamer iets tegen je zegt.

Tips:

  1. Vraag 5 min. tevoren het spel af te maken.
  2. Verwoord het gewenste gedrag positief (dus “wil je even de tafel dekken?” i.p.v. “ga je nu eindelijk de tafel dekken?!”)
  3. Leg uit en wees duidelijk (….dan kunnen we snel gaan eten).
  4. Als een onderwerp wat meer aandacht nodig heeft, zorg dan dat je je kind op ooghoogte aanspreekt. Dit bevordert het contact en komt minder intimiderend over
  5. Luister met aandacht naar je kind. Je leert enerzijds meer van je kind, maar je leert ook je kind aandacht te hebben voor elkaar. Het werkt dubbelop.

Oorzaak

Als je merkt dat je kind niet luistert, ga dan na waaróm dat zo is. Is je kind moe, heeft het honger of dorst, voelt het zich niet lekker?? Kinderen willen heus wel luisteren, ook al denk je misschien van niet. En besef ook dat kinderen vaak snel vergeten (zeker in het vuur van het spel) dat jij je rot-ergert omdat ze die deur wéér open laten staan. Dat doen ze niet expres.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen