Column: Kiezen als je 12 jaar bent?

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Kiezen als je 12 jaar bent?

Het is een blijvend misverstand:  men denkt dat kinderen bij een scheiding mogen kiezen waar ze willen verblijven als ze 12 jaar zijn (bij papa of bij mama). Dat is niet zo.

Kiezen?

Ik kreeg onlangs weer een brief van een stiefmoeder. Stiefmoeder vond het prima als deze dochter bij hen kwam wonen, maar hoe moet dat worden geregeld? Dochter had al jaren aangegeven dat zij dat wilde en verheugde zich op haar verjaardag, want dan mocht ze kiezen….. dacht ze.

Waarom?

Het is belangrijk te weten waaróm dochter dat zo graag wil? Soms denken ze dat papa minder streng is, en ze misschien geen problemen krijgen met spijbelen, terwijl dit bij mama niet mag. Soms zijn er dingen die zo’n kind dwars zitten, maar waar ze met mama niet over durven praten.

Overleg

Natuurlijk kan het zo zijn dat het voor een kind ook veel prettiger en misschien wel beter is om bij papa te verblijven. Maar dan blijft het belangrijk dat het contact met moeder wordt gehandhaafd. En zo’n wisseling moet natuurlijk in goed overleg met de moeder gebeuren. Dus er zitten haken en ogen aan, want conflicten ontstaan gemakkelijker dan dat zij opgelost zijn. En wéér is dus het antwoord: praten.

Praten

Praten met dochter (vader en dochter: waarom?), praten met elkaar (vader en stiefmoeder: willen we dat wel?), praten met moeder (ouders onderling: wat vind jij ervan?). En als ze daar uitkomen is het prima, komen ze er niet uit dan kan het aan de kinderrechter worden voorgelegd.  Maar dan is men het dus oneens, en moet een derde besluiten.

Besluit

De kinderrechter kan een 12-jarige om haar/zijn mening vragen, en je mag als kind ook zelf een verzoek doen aan de kinderrechter. En de kinderrechter beslist dan. In dit geval (hoe onaardig het ook klinkt) heeft stiefmoeder daarin geen stem. Wel opvallend overigens dat stiefmoeder de vraag stelt, terwijl de vraag ook gesteld had kunnen worden door vader.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen