Column: Voorstellen van de nieuwe vlam aan kinderen, familie en vrienden

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Voorstellen van de nieuwe vlam aan kinderen, familie en vrienden

Je bent al een tijdje verliefd op je nieuwe partner. Je bent er zeker van, dit is “de liefde van je leven”. Je vraagt je af wanneer je je kinderen op de hoogte moet stellen. Wat is nu het beste moment? En hoe doe je dat? Het voelt niet goed meer om telkens stiekem af te spreken en ze nog langer overal buiten te houden, aan de andere kant zie je er ook tegenop….

Zullen ze je partner wel mogen? En wat als jouw ex moeilijk gaat doen? Moet het ruim op tijd gezegd worden (voordat ze echt gaan samen wonen)? Of pas als het echt zover is?

En wat als jouw kinderen niet met die van hem kunnen opschieten? Of niet met hem?

Toestemming vragen?

Een kennis  heeft toestemming gevraagd aan zijn dochter….. Is dat verstandig? Moet dat echt? En wat als de kinderen dan nee zeggen? En je moet ook je ex om toestemming vragen als je voor de nieuwe relatie verder weg gaat verhuizen. Allemaal problemen waar je in de beginfase tegenaan loopt, waarvan je niet  weet hoe je dit moet aanpakken.

Er is geen handleiding. Het is meestal goed om de ex-partner vooraf te informeren. Tenslotte is de ex-partner de ouder van je kinderen. Toch wordt die stap nog wel eens overgeslagen. En soms kan dat helemaal niet, bv. als de vader in het buitenland woont.

De ex en de aanstaande

Hoewel gescheiden mensen vaak niet zitten te wachten op elkaar en  elkaars partners en men er dus tegenop ziet zou je kunnen denken aan een ontmoeting tussen de ex-partner en de aanstaande partner. Dat wordt nogal eens eng gevonden, aangezien juist degene in het midden (degene waarom de nieuwe relatie draait) er dan niet bij is. Hij of zij kan niet bijsturen en is bang dat er misschien verkeerde dingen op tafel worden gelegd. En natuurlijk moet je wel goed van elkaar weten hoe de ex en de aanstaande op elkaar gaan reageren.

Soms ook liever niet

In sommige situaties is het niet wenselijk dat de ex en de aanstaande met elkaar geen praten. Bv. als de ex-partner nog erg boos is en (nog) niet kan denken in het belang van de kinderen. Of dat men een concurrentiestrijd verwacht. Dus deze stap is beslist niet altijd gewenst.

Bij kinderen adviseer ik altijd om eerst enkele kortstondige ontmoetingen te regelen. Een volgende keer ga ik dieper in op het voorstellen van de nieuwe partner.

Nellie Timmermans

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen