SP Meierijstad stelt vragen aan de raad naar aanleiding van TV-programma Kassa

Foto: meierijstad.nieuws.nl

In het tv programma “Kassa”, afgelopen zaterdag werd er aandacht besteed aan verzekeringen van hulpmiddelen. Als je een beperking hebt en je hebt een rolstoel nodig, dan kun je daarvoor naar de gemeente die je deze in bruikleen geeft. Maar wat als je daar een ongeluk mee krijgt? Dan kan het zomaar zijn dat je een rekening van duizenden euro’s krijgt voor reparatie van het hulpmiddel. De SP in Meierijstad vraagt zich af of gebruikers van hulpmiddelen hiervan op de hoogte zijn.

Elektrische rolstoelen en scootmobielen worden door de wet gezien als motorrijtuigen. Daarom moeten ze ook WA-verzekerd zijn. Krijg je via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dus via de gemeente, een scootmobiel of een elektrische rolstoel, dan is het niet jouw eigendom en heb je de stoel in bruikleen. Hierdoor kun jij, als gebruiker, de stoel niet verzekeren maar moet de eigenaar, de gemeente, dat doen. Kassa: “De gemeente kiest bijna altijd voor een verzekering met een WA-dekking. Hiermee is de schade aan derden wel verzekerd maar schade die ontstaat door eigen schuld of ‘oneigenlijk gebruik’ niet.”  Voor het verzekeren van schade aan de rolstoel is een veel duurdere cascoverzekering nodig en dat willen vele gemeentes meestal niet betalen.

Naar aanleiding hiervan heeft de SP de raad een aantal vragen gesteld.

  1. Heeft onze gemeente ook alleen een WA-verzekering afgesloten (mbt bruikleen hulpmiddelen) ?
  2. Zo ja, bent u met mij van mening dat dit een onwenselijke situatie is?
  3. Mocht onze gemeente alleen een WA-verzekering hebben afgesloten, bent u bereid om dan alsnog een Cascoverzekering te gaan afsluiten? Ter voorkoming dat mensen een rekening krijgen, voor reparatie van het hulpmiddel, (waar ze zich niet voor kunnen verzekeren)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen