De Compagnie presenteert keramiek van Marga Boogaard

Foto: Margriet Cobben | De Compagnie

De Compagnie, diep geworteld in het kunst(be)leven van Veghel, werd in oktober 1994 gevormd door een groep enthousiaste vrijwilligers. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het organiseren van exposities, lezingen, concerten, manifestaties, vernieuwende en confronterende kunstproducties en festivals. Eind deze maand staat er weer een mooie expositie op het programma, keramiek van Marga Boogaard.

De werken van Marga Boogaard ogen licht, luchtig als opengewerkt kant. Het materiaal is echter klei. en de werken zijn niet 3-d geprint maar stukje voor stukje met de hand gemonteerd in een maandenlang proces. Een unieke techniek die de kunstenares zichzelf eigen heeft gemaakt en waarmee ze al meerdere prijzen heeft gewonnen. Het is te zien in de Hal van de Noordkade in Veghel, van 27 februari tot en met 10 april.

Abstracte uitdagingen

Marga Boogaard volgt verschillende sporen in haar werk, veelal abstracte en geometrische vormen. “Het is steeds een uitdaging hoe ver de klei me laat gaan. Vanaf mijn eerste ervaring met dit natuurlijke materiaal was ik verkocht. Ik bouw elk werk op uit honderden stukjes die ik aan elkaar monteer.” Het levert gelaagde werken op die de ruimte lijken te omarmen.

Ruw en rustig

De keramieken zijn afgewerkt met porseleinslib. Dit spuit Boogaard er zo op dat een ruwe afwerking ontstaat, die de vormen versterkt. De uiteindelijke kleuren houdt ze rustig, zodat de aandacht op de vorm gericht blijft. “Ik maak vooral gebruik van terracotta, zwart en wit. Kleuren die ik zelf ontwikkel, zodat ik de uitstraling van mijn werken van begin tot eind zelf bepaal.”

Marga Boogaard (1959) volgde van 2007 tot 2012 de ambachtelijke opleiding Keramische technieken, glazuren en handvormen in Gouda. Ze exposeert het hele jaar in galeries, kunst en keramiek evenementen in binnen- en buitenland.

Praktische informatie

De Hal silo is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. De tentoonstelling is te zien van 27 februari tot en met 10 april 2022. Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Parkeren P1, Cultuurfabriek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen