Meierijstad staat deze zomer stil bij 200 jaar Zuid-Willemsvaart

Foto: Rijkswaterstaat

In 1822 ging de eerste schop de grond in om de Zuid-Willemsvaart te graven; Het kanaal dat Veghel veel welvaart en groei van bedrijvigheid en werkgelegenheid heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag profiteert Meierijstad van deze infrastructuur en de economische voorspoed die het brengt. Daarom viert Meierijstad in 2022 het 200-jarig  jubileum van de Zuid-Willemsvaart. Vandaag was de aftrap.

Zuid-Willemsvaart

Het kanaal van ‘s-Hertogenbosch tot aan Maastricht. In 1822 ging de eerste schop van de kanaalgravers de grond in. Van ‘s-Hertogenbosch tot aan Maastricht heeft de Zuid-Willemvaart een lengte van 123 kilometer en stroomt deze over Nederlands en Belgisch grondgebied. Van Schijndel tot Boerdonk stroomt het kanaal 18 kilometer door Meierijstad.

Het kanaal heeft veel welvaart en groei van bedrijvigheid en werkgelegenheid gebracht. Tot op de dag van vandaag profiteert Meierijstad van deze infrastructuur en de economische voorspoed die het brengt.

Twee kanalen vol verhalen

Vandaag was tevens de presentatie van het boek ‘Twee kanalen vol verhalen’ van auteur Domien van der Meijden. Hij beschrijft in dit rijk geïllustreerde boek vele uiteenlopende onderwerpen rondom 200 jaar Zuid-Willemsvaart en bijna 10 jaar Maximakanaal.

De burgemeesters van ‘s-Hertogenbosch, Jack Mikkers, van Sint-Michielsgestel, Han Looijen, van Meierijstad, Kees van Rooij en wethouder van de gemeente Bernheze, Pieter van Dieperbeek ontvingen deze ochtend allen een exemplaar van dit boek.

Cultuurkade Meierijstad

Cultuurkade heeft voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, een uitgebreid lespakket samen laten stellen over verleden, heden en de toekomst van het kanaal. De leerlingen gaan de Zuid-Willemsvaart ook vanaf het water beleven.

Leerlingen van basisschool ‘De Heijcant’ uit Schijndel hadden vandaag de eer om als eerste aan boord te gaan voor een tocht naar de containerterminal van Van Berkel.

Van Berkel Inland Terminal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen