Schoolverlaters basisschool ’t Ven starten kamp bij het Gilde in Veghel

Foto: Ruud Eekhof | Sint Barbaragilde

Maandag 13 juni gingen de schoolverlaters van Basisschool ’t Ven, samen met meester Frank Holthuizen, op de fiets naar het Veghelse Sint Barbaragilde. Prachtig weer, begeleiding erbij en daarna op de fiets naar het schoolverlaterskamp deze week in Heeswijk.

De sfeer zat er goed in toen ze op het Gildeterrein aankwamen en opgewacht werden door het Gilde. Daar kregen de leerlingen uitleg van allerlei Gildezaken. Een interessante ontmoeting. Ze willen het ook echt wel weten hoe dat was in de Middeleeuwen en hoe het nu is.

Wat doet het Gilde in deze tijd in Veghel

Hoofdman Ruud Eekhof licht toe dat het Gilde bij officiële gebeurtenissen wordt uitgenodigd en ook dat ze ook voor de Veghelse gemeenschap actief zijn. Bijvoorbeeld volgende week; de Vaderdagmarkt samen met de Carnavalsvereniging. Maar ook de ijsbaan in december met de Rotary, voor de jeugd om ze met school gratis en gezond te laten schaatsen. Maar hij gaf ook uitleg over het kruisboogschieten en het jaarlijks Koningschieten. Gildebroeder Toon van den Heuvel legt uit wat de hellebaardiers doen bij het Gilde; de weg vrijmaken als het Gilde door de Veghelse straten gaat.

Vendelen, trommen, buksschieten, kruisboogschieten

De leerlingen gingen na de introductie naar buiten en werden in groepen ingedeeld. Onder begeleiding maakten zij kennis met het vendelen.

Poehh zwaar zeg zo’n vendel. Héé keileuk dat trommen, gaat best goed. Kruisboogschieten is spannend hoor maar ook moeilijk zeg!

Ook het jeu de boules spel en zelfs sjoelen werd net plezier gedaan. De school kwam niet met 30 maar 60 kinderen…toch liep alles perfect. Na elke ronde werd er door meester Frank gebeld en wisselde de groepen, zodat iedereen aan de beurt kwam.

De enige leerling die de jop van de 10 meter hoge schietboom wist te raken was Lars…bijzonder kerel!

Na de lunch op het veld in het zonnetje, stapten de leerlingen in groepen weer op: hun laatste schoolweek is hartstikke leuk begonnen !

Reacties

Cookieinstellingen