Pabo Veghel gaat, maar afstudeerders mogen blijven

Foto: Fontys

Vorig jaar maakte Fontys bekend dat de Pabo in Veghel, de enige HBO opleiding in Meierijstad, haar deuren zou sluiten. Deze week werd bekend dat afstudeerders een jaartje extra in het huidige gebouw mogen blijven. De rest verhuist naar Den Bosch, aldus locatiemanager Frans Koevoets, in gesprek met nieuwsplatform Bron.

Een jaar geleden kregen studenten en docenten van de opleiding tot leraar basisonderwijs te horen dat de locatie van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Veghel gaat sluiten. Na de zomer van 2023 loopt het huurcontract van het gebouw van het Koning Willem I College af.

Afgelopen september, toen Bron ook al met Koevoets over dit onderwerp sprak, was er nog veel onduidelijk. Komt er een alternatieve locatie in Veghel? Moet iedereen naar een Fontyslocatie in een andere stad verhuizen? Of kunnen studenten en medewerkers misschien toch blijven?

Nee, er komt geen alternatieve locatie in Veghel. En ja, studenten en medewerkers moeten naar een andere locatie. Dat geldt alleen wel enkel voor studenten die in hun eerste, tweede of derde jaar zitten. “Van onze zittende studenten gaat de meerderheid naar Den Bosch”, zegt Koevoets. “Met uitzondering van de afstudeerders. Zij mogen nog een jaartje langer blijven.”

Hechte club

Het Koning Willem I College heeft volgens Koevoets de garantie gegeven dat er lokalen beschikbaar worden gesteld voor de groep die achterblijft. “Wij zijn heel blij dat ze zo met ons meedenken. De zittende studenten willen niet meer blijven, maar dat geldt niet voor de afstudeerders. Zij zitten in een ander soort energie. Ze hebben altijd in Veghel gezeten en de coronaperiode meegemaakt. Het is een hechte club mensen die zich hier thuis voelt.”

Alles verloopt tot nu toe erg soepel. Het Koning Willem I College werkt goed mee. Studenten werken mee, docenten werken mee. En ook de gemeente Meierijstad doet dat. “De gemeente had in eerste instantie haar zorgen over het vertrek van het hoger onderwijs uit Veghel. Ze zien nu in dat het hebben van een pabo één ding is, maar dat je daarmee niet het hele hoger onderwijs in huis hebt. Het is zoveel breder dan dat.”

Bron: bron.fontys.nl

Reacties

Cookieinstellingen