Burgemeester Kees van Rooij herbenoemd voor periode van 6 jaar

Foto: Wim Roefs

Kees van Rooij is ook de komende zes jaar burgemeester van de gemeente Meierijstad. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een speciale raadvergadering. Het besluit van herbenoeming wordt voorgedragen aan de commissaris van de Koning die op haar beurt de voordracht zal doorsturen naar de minister van Binnenlandse Zaken.

Op 10 februari j.l. heeft de gemeenteraad een brief van de commissaris van de koning ontvangen met de officiële mededeling dat de burgemeester voor herbenoeming in aanmerking wil komen. De vertrouwenscommissie is daarop op 8 maart bij elkaar gekomen en heeft daar besloten hoe het proces vorm te geven om tot een besluit van eventuele herbenoeming te komen. Daarbij was het streven om het besluit voor het zomerreces te laten plaatsvinden.

Alle fracties hebben vervolgens een beeld geschetst over de burgemeester. Hoe zij hem hebben ervaren en waar ze graag de focus willen zien in de toekomst. Daarnaast heeft de vertrouwenscommissie zich intern laten adviseren door college en de organisatie en extern informatie opgehaald bij de regionale politie wat betreft veiligheidsdomein, het genootschap van burgemeesters voor wat betreft het ambt van burgemeester en een collega-burgemeeter voor wat betreft de regionale samenwerking.

Bij de externe advisering was de specifieke vraagstelling wat de ontwikkelingen zijn wat betreft de komende 6 jaar en wat er van de burgemeester verwacht wordt. Deze interne en externe informatie en wat er is opgehaald in de eigen fracties hebben uiteindelijk de basis gevormd voor een herbenoemingsgesprek van de vertrouwenscommissie met de burgemeester op 15 juni.

In het herbenoemingsgesprek zijn 5 elementen bepalend geweest voor de onderbouwing van de aanbeveling van de herbenoeming. Het betreft 4 elementen die horen bij de functie van burgemeester en ook terug te vinden zijn in de profielschets van 2017 waarin Meierijstad een ondernemende verbinder zocht.

De gemeenteraad is blij met de eerste burgemeester van Meierijstad en de wijze waarop hij vorm heeft gegeven aan de eerste 6 jaar van zijn burgemeesterschap. Hij is de ondernemende verbinder gebleken die men 6 jaar geleden zocht.

De vertrouwenscommissie is verheugd dat de burgemeester zich nog een periode wil inzetten voor Meierijstad, haar inwoners, organisaties en bedrijven. En de vertrouwenscommissie hoopt dat de burgemeester de komende 6 jaar doorgaat op de ingeslagen weg en ziet bij de burgemeester de bezieling om een leidende rol te pakken om Meierijstad nog mooier te maken. Met een extra element, namelijk het herstel van de democratische waarden.

Toen ik hier zat dacht ik even aan 6 jaar terug, ook in deze raadzaal. Dan besef je hoe snel de tijd is gegaan. Op de eerste plaats dank, gemeenteraad, voor het vertrouwen wat hier vanavond is uitgesproken. En speciaal ook dank je wel aan de vertrouwenscommissie die al het voorbereidende werk hebben gedaan. Maar als je dank je wel zegt voor het vertrouwen dan besef je meteen dat dat vertrouwen gebaseerd is op steun van heel veel mensen die je hebt. Van medewerkers direct om je heen, de hele organisatie, fijne samenwerking met het college, de raad en alle anderen die eraan bijdragen dat Meierijstad er bestuurlijk goed voor staat. Dus dank iedereen voor het vertrouwen en de steun. En die steun voel ik ook in de Meierijstadse gemeenschap. Samen bouwen we de komende jaren verder aan deze mooie teken van verbinding.

Verbinding tussen onze 13 kernen, het bedrijfsleven, de verenigingen, het openbaar bestuur en gemeentelijke organisaties. Want je beseft, zo’n gemeente is nieuw, je moet ervoor zorgen dat die in de eerste periode goed komt te staan. En daarbij wilde en wil ik ook een burgemeester zijn voor alle inwoners. Er zijn bij bijzondere gebeurtenissen in het leven van mensen. Ingrijpend in de afgelopen 6 jaar was wel de coronatijd. Ondanks alle beperkingen heb ik als burgemeester altijd gezocht naar ruimte om in verbinding of nabij te zijn. Verbinding blijft voor mij, in de nieuwe periode, een belangrijk sleutelwoord. Ik wil me blijven inzetten voor al die inwoners maar ook voor de mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en een nieuw thuis zoeken en vinden in onze gemeente. Maar ook daarbuiten. Want Meierijstad is een sterke speler in de regionale samenwerking. Er wordt naar ons gekeken en misschien soms wel meer dan we zelf beseffen. En vanwege onze positie kijken we okok nadrukkelijk naar de regio Zuidoosr Brabant en Brainport. En daarnaast nemen we als gemeente invloedrijke posities in, binnen en buiten de regio, provinciaal en ook op nationaal niveau.

Meierijstad staat als een huis en is klaar voor een volgende stap. Daarom zou ik voor de komende periode naast het woord verbinding nog twee v’s toe willen voegen, namelijk visie en vertrouwen. Met de visie zijn we al aardig op weg. We hebben in de afgelopen periode de raad van verbeelding gehad die out-of-the-box dacht en van buitenaf keek naar de gemeente. Het is goed om af en toe die horizon te verbreden, kijken waar onze kansen liggen maar ook onze uitdagingen. Ik verwacht dat we de komende periode scherpe keuzes moeten maken om koers te bepalen naar 2035. Zonder visie geen strategie en geen duidelijke koers. De derde V, die van vertrouwen. Aandacht voor democratische waarden is door de vertrouwenscommissie toegevoegd als opdracht aan mij voor de komende periode. Het gaat om vertrouwen van de burgers in het openbaar bestuur. Een terecht punt naar mijn mening. Een belangrijke uitdaging voor mij, maar eigenlijk voor ons allemaal.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen