Gemeente Meierijstad gaat vleugel gebouw aan Muntelaar Veghel gebruiken voor onderwijs Taalvijver

Foto: Fontys

De Taalvijver is een schakelklas voor kinderen van 4 tot 11 jaar die korter dan een jaar in Nederland wonen en de taal nog niet of onvoldoende beheersen. Voordat ze naar een basisschool gaan, krijgen de nieuwe kinderen intensief taalonderwijs en maken ze kennis met Nederlandse gewoonten en gebruiken. Dat gebeurt nu op locatie MFA de Hintel in Veghel. Door de grote groei van het aantal nieuwe leerlingen komt de Taalvijver daar structureel ruimte tekort. Om alle nieuwe leerlingen onderwijs te bieden, huurt gemeente Meierijstad een vleugel in het gebouw aan de Muntelaar van het Koning Willem I College. In deze vleugel is tot op heden de Pabo gehuisvest.

Meer ruimte nodig

De Taalvijver is met name het afgelopen jaar geconfronteerd met een forse groei van het aantal leerlingen; door de stroom vluchtelingen uit Oekraïne en andere nieuwkomers en ontheemden. De ruim 300 m² op de huidige locatie is niet meer voldoende om de leerlingen op te vangen. Daarvoor gaat de gemeente nu een deel van het gebouw aan de Muntelaar gebruiken. Dit deel van het pand, met een oppervlakte van ongeveer 1.500 m2, beschikt over ruim 15 klaslokalen.

Ontwikkeling tot taalexpertisecentrum

De ruimte in deze vleugel, die de Taalvijver niet nodig heeft, wordt ingezet voor de Internationale Schakel Klas voor leerlingen van 15-18 jaar. Vanaf 1 augustus 2023 verhuist het onderwijs aan deze doelgroep vanuit Uden naar Veghel. Ook de nieuwe leerlingen uit de schakelklas van 12-14 jaar, die nu in Oss les krijgen, verhuizen op een later moment naar Veghel. In schooljaar 2023-2024 gaat Fontys twee lokalen huren voor hun Pabo-onderwijs.

Wethouder Johan van Gerwen: “Elk kind verdient het beste. Daarom wil de gemeente Meierijstad het schoolaanbod op elk kind te laten aansluiten. Op deze manier leggen we een stevige basis waardoor de ontwikkeling van taal voor deze leerlingen beter gegarandeerd wordt.“

Voorlopig worden de ruimten vanaf augustus 2023 gehuurd. Omdat de verwachting is dat er langdurige huisvesting voor het taalonderwijs nodig is, wordt ingestoken op aankoop van de vleugel van het pand aan de Muntelaar per januari 2024. Het voorstel voor de aankoop wordt nog voorgelegd aan het college en de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen