112

Celstraf en maximale rijontzegging voor dodelijk ongeval in Schijndel

Foto:

Een 29-jarige man uit Berlicum veroorzaakte een dodelijk verkeersongeval waarbij een 85-jarige fietser om het leven kwam. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, de maximale rijontzegging van 10 jaar en moet eerder voorwaardelijk opgelegde celstraffen van 1 maand en 4 weken alsnog uitzitten. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant.

De verdachte reed in augustus 2022 met zijn bestelbus over de Molendijk-Noord in Schijndel en raakte daar in het voorbijgaan een fietser. De man viel daardoor op de weg en overleed later die dag aan het hoofdletsel dat ten gevolge van het ongeval opliep.

Het ongeval gebeurde op een rechte en overzichtelijke weg met vrij zicht. Bovendien was het helder en droog weer. Een auto die vlak vóór de verdachte reed, week wél uit voor het slachtoffer. De fietser moet dus ook voor de verdachte zichtbaar zijn geweest. Dat hij de fietser toch niet zag, is dan ook te wijten aan zijn onoplettendheid.

Verder reed de verdachte aanzienlijk onvoorzichtig. Pas op het moment van de aanrijding, had hij door dat hij iets raakte. Dit betekent dat hij tijdens de uitwijkmanoeuvre van zijn voorganger en ook daarna niet alert was. Volgens eigen zeggen komt dat omdat het ‘een chaos was in zijn hoofd’; hij was erg bezig met een afspraak die hij kort daarna had.

De verdachte verklaarde dat hij wel merkte dat hij iets had geraakt, maar hij ging er vanuit dat het om een verkeersbord of een paaltje ging. Vervolgens stopte hij niet, maar reed in paniek door omdat hij zonder geldig rijbewijs reed.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen