Gemeente wil crisiszorg beter aanpakken met TOM

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Gemeenten hebben de wettelijke taak om crisiszorg te bieden aan haar kwetsbare inwoners. In de maatschappij zien we steeds vaker mensen met onbegrepen gedrag en mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen. Zij vinden vaak niet de weg naar de juiste zorg, zo ontstaan er veiligheidsrisico’s. Hulp bieden werkt het best wanneer we inwoners in hun eigen leefwereld op zoeken. Om dit efficiënt te kunnen doen is er een nieuw team ontstaan dat in januari 2024 van start zal gaan: Team Outreachende- en crisiszorg Meierijstad (TOM).

1 Team

In het nieuwe team zitten verschillende disciplines van (keten)partners. TOM beschikt over de juiste capaciteit, deskundigheid en ervaring om signalen rond psychosociale problemen en nood snel op te kunnen pakken. Maar ook om assistentie te verlenen aan de politie bij meldingen van bijvoorbeeld onbegrepen gedrag. Het team wordt centraal aangestuurd door twee coördinatoren van de gemeente. Door deze manier van werken zijn we er snel bij om mensen de weg te wijzen naar de juiste zorg en kunnen we verergering van een situatie vaak voorkomen. 1 team betekent ook betere bereikbaarheid voor inwoners en partners.

Tot nu werd in Meierijstad de outreachende en crisiszorg door verschillende partijen geleverd. Dit betekent in de praktijk dat rollen, taken en verantwoordelijkheden niet altijd duidelijk zijn. Er zijn veel overdrachtsmomenten en centrale aansturing ontbrak. Veranderingen in de samenleving maken onze taak steeds groter en belangrijker. Daarom is in 2023 een onderzoek gestart met het opnieuw inrichten van deze zorg, zo is TOM ontstaan.

Rik Compagne, verantwoordelijk wethouder: “Ik ben blij met het team TOM. Het geeft duidelijkheid voor onze inwoners, partners en andere organisaties. We zien helaas een toename van mensen met onbegrepen gedrag en mentale problematiek. En niet alles hoeft en kan door de politie worden opgepakt. Juist met TOM hopen we dat mensen beter de weg weten te vinden voor meldingen.”

Bereikbaarheid

TOM is tijdens kantooruren bereikbaar op 0413 38 10 56 of via email [email protected]

Buiten kantoortijden is het telefoonnummer doorgeschakeld naar één van de samenwerkingspartners uit het team. Zo is TOM altijd bereikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen