Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt aan de vrijwilligers van het Koster Brockproject in Sint-Oedenrode

Foto: gemeente Meierijstad

De gemeente Meierijstad waardeert op een bijzondere wijze inwoners en organisaties die zich inzetten voor het behoud van erfgoed en monumenten in de gemeente met een zogenaamde Erfgoedpluim. Wethouder Johan van Gerwen reikte op 10 april 2024 de Erfgoedpluim Meierijstad uit aan de groep vrijwilligers van het Koster Brockproject in Sint-Oedenrode. Dat gebeurde tijdens de start dit jaar van de uitvoering van dit project op het Kerkplein in Sint-Oedenrode.

Unanieme ondersteuning

De Pluim is een waardering voor personen en/of organisaties die zich inzetten voor het behoud en herstel van het waardevolle materiële en immateriële erfgoed in Meierijstad. Het Koster Brockproject laat sinds 2006 elk jaar op een creatieve wijze een jeugdige doelgroep kennismaken met het erfgoed van Meierijstad en de heemkunde van Sint-Oedenrode. De Adviesraad Erfgoedpluim Meierijstad steunt unaniem de voordracht het Koster Brockproject de Erfgoedpluim Meierijstad aan de groep vrijwilligers van dit project te geven.

Keramisch kunstwerk

De Erfgoedpluim Meierijstad is een kunstwerk in de vorm van een schaal van gegoten aardewerk. Het kunstwerk is speciaal ontworpen voor Meierijstad door keramist Olav Slingerland (met medewerking van de vrijwilligers van de Fabriekswinkel op de Noordkade in Veghel). Zijn werk werd onder andere getoond in het CODA museum in Apeldoorn, Museum Princessehof in Leeuwarden en Keramiekmuseum de Tiendschuur in Tegelen. Het reliëf in de schaal is ontstaan
door de mal handmatig te bewerken. De lijnen vormen een gestileerde pluim.

Het instellen van de Erfgoedpluim was het resultaat van een motie die in 2022 unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen tijdens de behandeling van de Erfgoedvisie.

Ook nomineren?

De Gemeente Meierijstad roept haar inwoners op om personen of organisaties, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor het erfgoed, voor te dragen voor een Erfgoedpluim.
Iedereen kan projecten of personen voordragen. Meer informatie over het nomineren voor de Erfgoedpluim en de bijbehorende voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Meierijstad, zie: www.meierijstad.nl/Erfgoedpluim

Juryrapport Koster Brock-project

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen