Wie wordt de nieuwe Stadsdichter van Meierijstad?

v.l.n.r. Cor van Kasteren, Josan van den Broek, Brandon Versantvoort en wethouder Menno Roozendaal
v.l.n.r. Cor van Kasteren, Josan van den Broek, Brandon Versantvoort en wethouder Menno Roozendaal
Foto: meierijstad.nieuws.nl

Brandon Versantvoort, Cor van Kasteren en Josan van den Broek zijn genomineerd om Rick Terwindt dit jaar op te volgen als Stadsdichter van Meierijstad. Rick, die vijf jaar geleden als eerste stadsdichter werd benoemd blijft gedichten en poëzie maken maar dan zonder de titel Stadsdichter.

Vandaag werden de genomineerden, drie ‘kunstenaars van woorden’, bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek in Veghel. De nieuwe stadsdichter wordt in principe benoemd voor een periode van twee jaar.

Brandon Versantvoort

Deze voormalige inwoner van Veghel, tegenwoordig woonachtig in ‘s-Hertogenbosch, is de jongste van de drie genomineerden. Hij groeide op in Veghel, zat op het Zwijsen College en wil als stadsdichter vooral moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Daarin zal hij niet alleen zijn eigen mening maar ook die van inwoners van Meierijstad in woorden willen vatten. En dat in een geheel eigen stijl.

Op de vraag wat hij vooral hoopt te kunnen bewerkstelligen antwoorde hij “Ik wil graag een Open Podium met zoveel mogelijk dichters”. Dat is een ding wat de huidige stadsdichter ook graag wil zien en zei daarop direct “Dan gaan we dat doen!

Cor van Kasteren

Dat Cor geen prater is werd eigenlijk al duidelijk door zijn aanmelding voor deze ‘verkiezing’. Hij schreef zijn motivatie om Stadsdichter van Meierijstad te worden in een gedicht van maar liefst 5 kantjes. Naast het schrijven van gedichten houdt deze inwoner uit Schijndel zich bezig met het schrijven van liedjes en musicals. Velen zullen hem kennen als tonprater tijdens de carnavalsperiode.

Als Cor een bepaalde dag in het jaar moet noemen die hem inspireert in het schrijven van een gedicht dan is dat wel Bevrijdingsdag. Mocht hij daadwerkelijk gekozen worden als stadsdichter dan hoopt hij na twee jaar mensen aan het denken te hebben gezet en voor verbinding te hebben gezorgd.

Josan van den Broek

De enige vrouw onder de genomineerden is Josan van den Broek uit Veghel. Ook zij volgde haar middelbare school aan het Zwijsen College in Veghel. De interesse in het schrijven werd versterkt na haar opleiding aan de theaterschool in Tilburg. Als fotografe zoemt ze vaak in op verhalen. Als tekstschrijver, vooral voor condoleancekaarten zet zij gevoel en beleving op papier. In haar gedichten tracht zij de ‘wereld even stil te zetten’. “Alles gaat toch al zo snel”, aldus Josan.

Voor Josan geldt niet dat er een speciale dag in het jaar is waar zij graag over schrijft of dicht. Zij zet graag de gedachten en gevoelens van mensen op papier. Als voorbeeld noemde zij de bewoners van het klooster in Veghel.

Bekendmaking

Tijdens de eerste dag van Fabriek Magnifique, op vrijdag 5 juli a.s. zal bekendgemaakt worden wie de nieuwe Stadsdichter van Meierijstad is geworden. Tot die tijd zullen Brandon, Cor en Josan nog uitgedaagd worden om een aantal keren hun woordkunsten op papier vast te leggen.

Tijdens de bekendmaking van de genomineerden schreef de huidige stadsdichter Rick Terwindt onderstaand gedicht

Beoorgde opvolger

je hebt de woorden om een volk te voeden
verblijf tussen kleine petjes, hoge hoeden

dicht bij grote mevrouw en kleine meid
schrijf voor eenzaamheid, saamhorigheid

mooi hier te zijn, creatief kunstzinnig verrijken
dertien dorpskernen net wat anders bekijken

eerst historisch onthullen en ons traject ernaartoe
wie hebben we voor ons, wat deel je en hoe

laat Brandon maar bespreekbaar maken
meer creëren en maatschappelijk raken

laat Cor maar Cor en allitereren
met stil spreken enthousiasmeren

en Josan dan, laat haar maar los en loslaten
het dagdagelijkse stilzetten, anderen laten praten

zo het stille midden een stem toesturen
cultuur bekennen en laten voortduren

en ik, ik deed maar het mijne
doe daarop nog een schepje
ik zal voor je zwijgen
mijn stem heb je

 

De huidige stadsdichter van Meierijstad, Rick Terwindt
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen