Column: Mijn zoon heeft het lastig bij zijn vader en diens vriendin

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Mijn zoon heeft het lastig bij zijn vader en diens vriendin

Ze vertelde dat ze het fijn had met haar zoon van 17 jaar. De helft van de tijd was haar zoon bij vader en zijn samengesteld gezin. Het gezin van vader wilde dat hij volwaardig onderdeel werd van het nieuwe gezin, dwongen dit af met bepaalde regels. Zo was er dagelijks contact in hun familie-app en ook als hij bij moeder was werd van hem verwacht daarop steeds te reageren. Dat vond hij lastig. Er waren nog meer ergernissen bij het gezin, die te maken leken te hebben met het feit dat zoon zich gedwongen voelde om contact te maken en zich geen houding wist te geven.

Maatregel vader

Vader had de scooter van zoonlief ingenomen en hem een fiets gegeven om naar school te kunnen. Zoon moest binnen een bepaalde tijd aan een aantal voorwaarden voldoen, dan zou hij de scooter terugkrijgen. Moeder wilde vader hierop aanspreken want vond deze maatregel te zwaar, tegelijk vond ze het ook moeilijk om zich te bemoeien met huisregels van vaders gezin. Maar ze kon haar zoon niet in de steek laten.

Positief of negatief inkleuren

Deze vader deed in elk geval zijn best om zijn zoon te betrekken in het geheel. Er zijn ook vaders die het loslaten, en geen energie meer steken in hun kind. Dít is veel positiever, ook al is de uitwerking matig.  Moeder en zoon zagen het negatief (straf). Min of meer was dat ook zo bedoeld, maar het was daarnáást bedoeld als  een manier om hem te betrekken, vader streefde naar een fijn contact met zijn zoon. Positief bedoeld dus!

Disciplineren met straf

Dit werkt vaak nog wel met jongere kinderen, maar meestal is het beter om te belonen.  Vaak weet men geen betere mogelijkheid dan straffen. Maar als je te zwaar straft (zeker bij een jongen van 17 jaar) loop je ook het risico dat hij op den duur helemaal niet meer komt. Dat wil niemand toch?

Aankaarten

De manier waarop je dit bij vader aankaart, welke woorden je gebruikt, hoe je de situatie “labelt” maakt veel uit in de reactie die je mogelijk krijgt. Ik heb daar tips over gegeven en daarna heb ik met moeder d.m.v. een kort rollenspel geoefend om het gesprek aan te gaan waarna zij contact opnam met haar ex-partner, om een en ander te bespreken.

Nellie Timmermans

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen