Column: “Je bent net een non”

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

“Je bent net een non”

Ze hadden drie kinderen en waren over het geheel genomen best gelukkig met elkaar. Op seksueel gebied gebeurde er al jaren nauwelijks nog iets. Hij was erg begaan geweest met haar, toen zij het moeilijk had met een ziekte in haar familie. Hij was een zachtaardige man en hoewel hij wel vaker seks wilde drong hij niet aan als ze niet wilde. Hij hoorde vaker dat vrouwen minder behoeften hadden.

“Grapjes” maken  om een frustratie te uiten

Toch frustreerde het hem en vooral als hij een biertje gedronken had, plaagde hij haar graag: “Je bent net een non”. Toen hij dat ook in de spreekkamer zei, keek ik direct naar haar en ik zag haar gezicht betrekken. Tegelijk zei ze “Och, dat zegt hij zo vaak, ik hóór dat niet eens meer”. Dit hoor en zie ik heel vaak. Vrouwen vinden dat ze moeten wennen aan een “grapje” (soms lachen ze zelfs mee!), terwijl ze het niet leuk vinden. Ze had het zo vaak gehoord, dat ze het niet eens leek te voelen.  Maar het kwam wél binnen.

Complimenteuzer dan “non”

Maar leuk is anders! En het is ook niet lief. Het is een verhulde manier om je frustraties (boosheid, verdriet) te uiten. Het zou voor haar zo anders klinken als hij zou zeggen: “Ik vind je zo aantrekkelijk, ik mis je zo”.  Dat is eerlijk en oprecht en bovendien: complimenteuzer dan een non genoemd worden.

Open en kwetsbaar

Veel mensen verpakken iets in een grapje als ze eigenlijk serieus iets kenbaar willen maken. Zelden is dat zo dodelijk voor een relatie als bij seks. Juist dan is het belangrijk dat je geen grapjes maakt, maar dat je zegt wat je graag zou willen, dat je je open en kwetsbaar opstelt.

En dat is vaak weer niet zo’n sterke kant van mannen……

Liever thuis

Hem lukte dat gelukkig wel, en het duurde slechts korte tijd dat hun relatie aanzienlijk verbeterde. Hij kreeg ook steeds minder de behoefte om ’s avonds weg te gaan (sporten, vergaderingen, met vrienden een kaartje leggen of iets dergelijks). Hij was weer liever thuis.

Nellie Timmermans

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen