De ‘Sik’ heeft er een kleintje bij

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Timmerman Jan van Boxmeer (82) uit Mariaheide heeft een passie. Dagelijks is hij bezig met het bouwen van voertuigen op schaal. Voor velen heeft hij houten voertuigen op schaal gebouwd.

Of het nu gaat om een vrachtwagen, trein, motor of fiets, Jan draait er zijn hand niet voor om. In zijn werkplaats achter de woning in Mariaheide is hij dagelijks in de weer met diverse gereedschappen om van hout weer een mooi exemplaar te bouwen.

Op 20 juni j.l. werd ‘De Sik’ geplaatst op het spooremplacement in Veghel. Deze werd beschikbaar gesteld door stichting De Locomotor aan het Veghelse museum van SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) en laat dat nou net voor de deur van Tonnie zijn. Enige tijd geleden vroeg Tonnie Kempkens, treinenfanaat uit Veghel aan Jan om ‘De Sik’ op schaal te bouwen. Jan antwoordde: “Nee, want ik heb al een trein gebouwd”. Inderdaad, ook de ‘Blauwe Brabander’ die bij SIEMei staat is door hem gebouwd. Tot zijn eigen verbazing werd Tonnie vorige week gebeld door Jan dat hij ‘De Sik’ op schaal gebouwd had. In nog geen 3 maanden tijd heeft Jan weer een pronkstuk afgeleverd. Wat een vakman!

‘De Sik’ is op schaal 1:10 gebouwd en is uit de tijd van de oorlogsjaren. Compleet met houtgasgenerator. Het is een mooi model van wat er nu op het spoor in Veghel staat. Vandaar de titel ‘De Sik’ heeft er een kleintje bij.

Bouwer Jan van Boxmeer (links) en Tonnie Kempkens

Meerdere bouwwerken

Hieronder een aantal voertuigen op schaal die Jan in het verleden gebouwd heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen