MEIERIJSTAD - De gemeente Meierijstad heeft onderzoek uitgevoerd naar de rioolheffingssystematiek. Daarbij zijn de mogelijke maatstaven verkend, om de tarieven anders te verdelen over diverse groepen. Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om vanaf 2027 te gaan heffen op basis van het drinkwaterverbruik; Daarmee laat ze de koppeling tussen rioolheffing en de WOZ-waarde van het pand los.
Elk jaar ontvangen inwoners, organisaties en ondernemers van de gemeente een aanslag voor de rioolheffing. Met de opbrengsten van de rioolheffing betaalt de gemeente alle kosten die ontstaan bij het afvoeren en verwerken van afvalwater (o.a. douchen, keuken, wasmachine), regenwater en grondwater. Dit gaat om het onderhouden en vervangen van rioolbuizen en pompen, maar ook het onderhoud van sloten en vijvers, groene en ondergrondse waterbergingen. Daarom verandert Meierijstad de naam in ‘riool- en waterzorgheffing’.
Wethouder Jan Goijaarts (economie, financiën en dienstverlening): “De nieuwe naam dekt de lading veel beter. Door de effecten van de klimaatverandering moeten we steeds meer maatregelen nemen om om te kunnen gaan met extreme neerslag en langdurige droogte. Zorg voor hemelwater is niet meer weg te denken. Ook die kosten moeten we met z’n allen opbrengen.”
Elke gemeente kiest zelf voor een tariefverdeling die ze passend vindt bij het voordeel dat huishoudens, bedrijven en instellingen hebben van de goede zorg voor riolering en (hemel)water. Het college heeft daarvoor alle voor- en nadelen van mogelijke grondslagen en de effecten daarvan op de hoogte van de heffing bekeken. Meierijstad wil een eerlijke verdeling, maar die moet ook goed uitvoerbaar zijn; Daartussen heeft het college de balans gezocht. En stelt ze nu aan de raad voor om vanaf 2027 te gaan heffen op basis van de hoeveelheid drinkwaterverbruik.
De wethouder: “We vinden het eerlijker dat de vervuiler betaalt; dat doen we al bij huishoudelijk afval en stellen we nu ook voor de riool- en waterzorgheffing voor. Dus hoe minder drinkwater je verbruikt en loost, hoe lager de aanslag. Bovendien wordt schoon drinkwater steeds meer schaars; daar moeten we zuinig mee omgaan en we hopen dat deze methode dat gedrag ook stimuleert.”
Daarnaast heeft de gemeente een enquête verspreid waarin inwoners en bedrijven om hun mening werd gevraagd over dit onderwerp. De enquête werd ingevuld door 642 personen. 98,4 procent van hen waren inwoners. Het merendeel hiervan heeft een koopwoning. Twee derde van hen vindt het eerlijk dat iemand meer betaalt wanneer hij meer gebruikt, omdat dit meer kosten met zich meebrengt. Voor woningen vindt men het eerlijk om meer te betalen als het huishouden groter is, terwijl onderscheid naar WOZ-waarde minder gewenst is.
Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad van Meierijstad om alle factoren te wegen en de nieuwe tariefsverdeling vast te stellen. Als de raad in haar vergadering van 10 april a.s. instemt met het voorgestelde scenario, dan is tijd nodig voor de omschakeling naar de nieuwe heffingssystematiek. Daar komt, achter de schermen, veel bij kijken. De invoer van een nieuwe systematiek is daarom pas per 1-1-2027. In februari zijn de aanslagen rioolheffing 2025 verzonden, daarin verandert dus niets door dit voorstel.