Drie zonneparkplannen door naar volgende fase

14 mei , 14:35 Gemeente
zonnepanelen
pixabay.com

MEIERIJSTAD - Het college van B en W van de gemeente Meierijstad heeft drie plannen voor zonneparken geselecteerd die verder uitgewerkt mogen worden door de initiatiefnemers. Met dit besluit volgt zij het advies van de commissie Omgevingskwaliteit die de selectie heeft gemaakt uit de twaalf ingediende initiatieven.

De drie geselecteerde initiatieven zijn:

  • De Melvert (in totaal 27 hectare, waarvan 18,4 hectare beschikbaar is voor zonnepanelen – initiatiefnemer Novar)
  • Bikkelkampen (in totaal 21,7 hectare, waarvan 16,5 hectare beschikbaar is voor zonnepanelen - initiatiefnemer TPSolar-Konzept)
  • Mosbulten (in totaal 8,1 hectare, waarvan 5,2 hectare beschikbaar is voor zonnepanelen - initiatiefnemer TPSolar)

De initiatiefnemers van deze plannen kunnen nu het participatietraject opstarten, waarin omwonenden worden betrokken. Daarnaast moeten zij gedetailleerder uitwerken hoe ze voldoen aan de tranchevoorwaarde dat de initiatieven een neutrale of positieve invloed hebben op de netcongestie van het elektriciteitsnet.

Selectie door commissie Omgevingskwaliteit

De commissie Omgevingskwaliteit heeft bij de beoordeling van de twaalf initiatieven onder meer gekeken naar landschappelijke inpassing, agrarische waarden, natuurontwikkeling, (on)mogelijkheden van netaansluiting, maatschappelijke meerwaarde en de mate waarin de plannen realistisch en haalbaar zijn. De geselecteerde initiatieven scoren het hoogst op de samenhang van ruimtelijke inpassing, technische haalbaarheid (o.a. voorkomen netcongestie) en maatschappelijke meerwaarde (zoals biodiversiteit en lokale participatie). Hiermee sluiten zij het beste aan bij de doelstellingen uit het beleid duurzame energie opwek, het afwegingskader grondgebonden zonnepark initiatieven en de randvoorwaarden voor deze tranche.

Participatietraject

De initiatiefnemers kunnen nu ook het participatietraject opstarten. Voor elk initiatief wordt een inloopavond georganiseerd door de gemeente. Tijdens de inloopavond wordt het vervolgtraject toegelicht, wat de rol van zowel de initiatiefnemer als de gemeente is bij de participatie en wat de bijdrage van omwonenden hierbij kan zijn. Daarna kunnen initiatiefnemers starten met hun participatietraject.

Mogelijk extra ontwikkelruimte

De drie initiatieven beslaan gezamenlijk een oppervlakte van 40,1 hectare. Dat is meer dan de 33 hectare die voor deze tweede inschrijfperiode (tranche) beschikbaar is in Meierijstad. Op basis van de uitwerking van de drie initiatieven, wordt uiteindelijk gekeken welke plannen door kunnen gaan naar de planologische procedure. Mocht het zo zijn dat alle initiatieven aan de eisen van de volgende fase voldoen, dan wordt aan de raad gevraagd of er extra ontwikkelruimte beschikbaar gesteld mag worden. Deze ruimte kan gedekt worden uit de 67 hectare die nog openstaan bij de zogeheten unieke initiatieven voor zonneparken.

Vervolg

De initiatiefnemers krijgen een half jaar de tijd voor het participatietraject en het uitwerken van de plannen. Het college besluit vervolgens welke initiatieven doorgaan naar de planologische procedure. Hiervoor geldt een uitgebreide omgevingsvergunningprocedure. Het college verleent uiteindelijk de vergunning waarbij de gemeenteraad een bindend adviesrecht heeft.