Gemeente Meierijstad maakt wonen onder één dak of op een erf makkelijker: mantelwonen

03 sep , 13:08 Gemeente
meierijstad logo 2
MEIERIJSTAD - De gemeente Meierijstad ziet dat er steeds meer behoefte is om in kleine kring, met name binnen de familie, elkaar te ondersteunen en samen op één erf te wonen. Ook zonder dat er al meteen sprake is van een langdurige ziekte of medische indicatie. We noemen dit “Mantelwonen”
in tegenstelling tot “Mantelzorg wonen”. In zijn algemeenheid gaat het bij mantelwonen om een woonvorm waarbij personen oprecht de bedoeling hebben om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen. Een familierelatie is hierbij geen vereiste. Wel moet het gaan om maximaal één huishouden.

Bij elkaar wonen

Het mantelwonen-beleid is een aanvulling op de huidige mogelijkheden en maakt het mogelijk om op een informele manier bij elkaar te wonen zonder dat daar een medische noodzaak en/of verklaring voor nodig is. Gemeente Meierijstad kende al regels voor (pré-)mantelzorgwonen, waarbij altijd sprake moet zijn van een aantoonbare zorgbehoefte. De beleidsregels mantelwonen vervangen het pré-mantelzorgbeleid, omdat met een ruimere regeling hetzelfde doel wordt bereikt. De regels voor mantelzorgwonen, waarbij wel sprake is van een mantelzorgrelatie, zijn onveranderd overgenomen in deze nieuwe beleidsregel ‘Mantelwonen Meierijstad’.
De spelregels rondom mantelzorgwonen en mantelwonen zijn samengevoegd in één beleidsregel. In beide gevallen gaat het om tijdelijk wonen. Voor de ruimere regeling onder de noemer mantelwonen is altijd een vergunning nodig en wordt deze voor maximaal 15 jaar afgegeven. Voor mantelzorgwonen kan het in sommige gevallen vergunningsvrij zijn. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.meierijstad.nl/mantelwonen.