Commissaris van de Koning opent 30-jarig festival

05 jun 2023, 15:17 Nieuws
photo 2017 06 04 20 58 55
Op zaterdag 10 en zondag 11 juni vindt in het Schijndels Kloosterpark het 1 Ander Festival plaats. Hét culturele ontmoetingsfeest van Schijndel en omstreken is daarbij weer op beide dagen gratis te bezoeken. Het festival bestaat dit jaar 30 jaar. Speciaal voor die gelegenheid komt op de traditionele zondag de Commissaris van de Koning, mevrouw Ina Adema, het festival officieel openen. Op zaterdag is het Fiesta Latina, met foodtrucks en veel dansbare Latin muziek tot in de kleine uurtjes. Op de zondag transformeert 1 Ander Festival zich tot een totaalfestival voor alle leeftijden met wereldmuziek, (straat)theater, verhalenvertellers, een kinderplein en het Phoenix Cultuurplein.
Nieuw dit jaar is dat het festival geheel ‘cashless’ wordt. Consumptiemunten kunnen alleen nog maar met pin worden gekocht. Verder krijgt het terrein een ware metamorfose. Zo zal het terrein anders worden ingedeeld met een nieuw hoofdpodium, een DJ stage en komt er meer ruimte voor de Foodtrucks. Ook komen er andere openingstijden: zaterdag van 15.00 tot 01.00 uur en zondag van 13.00 tot 21.00 uur.

Zaterdag 10 juni

Op zaterdag is het Fiesta Latina. Ook in de middag is er nu live muziek te bewonderen en staan er al volop terrassen en foodtrucks met allerlei lekkernijen uit de wereldkeuken. Om 18.30 uur verzorgt Eddy Takaria een openbare Salsa dansworkshop. Deze workshop vormt de opmaat naar een heerlijke Latin dansavond. Headliner op de zaterdag is Sindicato Sonico uit Antwerpen. Deze ultieme fiesta band met muzikanten uit Mexico, Bolivia, Chili, Colombia en Cuba, mengt traditionele ritmes als mariachi, cumbia en salsa met funk, ska en rock.

Zondag 11 juni

De zondag is de dag waarop ritmes en klanken uit alle windstreken samenkomen. De hele dag is er dan volop muziek, theater, een kinderplein, het Phoenix Cultuurplein en nog veel meer. In het bostheater kan het publiek genieten van een nieuw programmaonderdeel: ‘Woorden met Akkoorden’. Er zijn twee sessies met ‘live’ optredens door muzikanten, dichters en woordkunstenaars. Afsluiter van het festival is MAURINO. Zijn repertoire is dansbaar, rauw en persoonlijk, een unieke ‘Future Latin’ sound van reggae drums, jazzy piano en dikke baslijn.
Eigenlijk begint het festival al op vrijdag 9 juni. Dan vindt 1 Ander Onderwijs plaats. Alle groepen 5 en 7 van de Schijndelse basisscholen zijn dan weer op het festivalterrein uitgenodigd om deel te nemen aan een interactief cultureel programma met allerlei workshops en optredens.
Het 1 Ander Festival wil door middel van cultuur een statement maken en aandacht geven aan de thema’s tolerantie, vrijheid en duurzaamheid. Om dit allemaal mogelijk te maken leveren zo’n 120 vrijwilligers (waaronder dit jaar ook een groep van 25 vluchtelingen) en meer dan 20 culturele en maatschappelijke organisaties een actieve bijdrage. De timetable en de laatste informatie over het programma zijn te vinden op de website www.1anderfestival.nl.