Herinneringsmonument in Veghel voor Joodse slachtoffers tijdens Tweede Wereldoorlog

18 sep , 12:15 Nieuws
img 9387
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 17 Joodse inwoners uit Veghel weggevoerd en vermoord in verschillende vernietigingskampen. Vanuit de gemeenschap is de wens ontstaan een  herinneringsmonument te realiseren ter nagedachtenis van deze slachtoffers. 
Er zijn geen slachtoffers uit andere kernen van Meierijstad bekend en er zijn alleen uit de kern Veghel Joodse inwoners weggevoerd en vermoord.
Burgemeester Kees van Rooij: ‘De wens voor een herinneringsmonument leeft al langere tijd. De gemeente was tot op heden terughoudend met het plaatsen van een monument met namen. Dit geeft vaak discussie. Uit navraag bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat het in de Joodse cultuur belangrijk is dat namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar herdacht worden. Men is echt ‘overleden’ als een naam niet meer zichtbaar is.’
Kunststichting Meierstad is benaderd voor de realisatie van het herdenkingsmonument. Het bestuur van de stichting is graag bereid deze opdracht op zich te nemen. De stichting heeft een ruime ervaring met de realisatie van kunstwerken en monumenten in de openbare ruimte. Stichting Struikelstenen Meierijstad, Heemkundekring Vehchele, Werkgroep Dodenherdenking Veghel en nabestaanden worden betrokken bij de vormgeving van het monument.

Locatie

Het monument wordt geplaatst bij de bestaande monumenten (Airborne-monument Veghel, Veteranenmonument en de gedenksteen van Kapitein C.M. Donkervoort) aan de Kolonel Johnsonstraat in Veghel.
Kunststichting en gemeente verwachten het monument eind januari 2025 te kunnen onthullen tijdens de Nationale Holocaust Herdenking.