Massale publieke belangstelling bij demo's op Vlagheide ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid

17 sep , 17:11 Nieuws
2024 09 17 parachutedemonstraties 25
Dinsdagochtend 17 september was het al vroeg druk in het gebied rondom de Vlagheide in Eerde. De plaats waar precies 80 jaar geleden vele parachutisten naar beneden kwamen om Nederland te bevrijden.
In het kader van de viering van 80 jaar vrijheid waren er op deze plek diverse demonstraties te zien. 

Demo Round Canopy Parachuting Team (RCPT)

Om 11.00 uur startte een indrukwekkende parachutedemonstratie. Leden van het Round Canopy Parachuting Team (RCPT)  sprongen vanuit een authentieke 80-jarige Dakota C-47, gekleed in oorspronkelijke uniformen en met dezelfde parachutes als de Amerikaanse 101st Airborne Division gebruikte op 17 september 1944.

Bijzondere sprong

Erwin Janssen was de eerste parachutist die uit de Dakota C-47 sprong. Deze Eerdenaar heeft een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Het was zijn 176e sprong. Hij had onder zijn helm een foto met drie gesneuvelden. Jacob Wingard, overleed op 18 september 1944 bij de Eerdse molen, Bobby Hunter, werd voor hem en zijn vrouw een tweede vader en Joseph Meral. De nicht van Joseph was vandaag aanwezig toen Erwin als eerste uit het vliegtuig sprong
Deze demonstratie vond plaats in het Vlagheidegebied, op de toenmalige Dropzone A, en bood een levendig beeld van de historische luchtlandingen die de bevrijding van Zuid-Nederland inluidden.