Noord Oost Brabantse bibliotheken hebben kwaliteit op orde

18 dec 2023, 15:22 Nieuws
20231218 certificering nobb 2024 2028
De Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) hebben opnieuw een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoen de Openbare Bibliotheken in de gemeenten Bernheze, Maashorst, Meierijstad en Oss aan belangrijke kwaliteitsnormen op het gebied van maatschappelijk effect en toekomstbestendigheid. Deze landelijke normen gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties.
De Bibliotheken scoorden op veel onderwerpen heel positief. Met het certificaat heeft de stichting Noord Oost Brabantse Bibliotheken de bevestiging gekregen dat de organisatie, functies en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen ruim wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.
Volgens het certificeringsrapport zijn “ambities, dienstverlening, collectie en programmering goed op elkaar afgestemd en ondersteunend aan elkaar. Er is een gestructureerde aanpak rondom leesbevordering en educatieve dienstverlening met actueel aanbod van collectie en activiteiten. Met name de Bibliotheek op school en BoekStart in de Kinderopvang wordt breed uitgerold en er zijn korte lijnen met de scholen.” De aandachtspunten richten zich vooral op het duidelijker formuleren en meetbaar maken van concrete resultaten en dat wordt de komende tijd structureler aangepakt. Bijvoorbeeld bij de goed bezochte Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) die deel uitmaken van de Bibliotheken.
De nieuwe certificering van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken is een mooie waardering voor de inzet van bevlogen en vakbekwame bibliotheekmedewerkers, enthousiaste vrijwilligers, vele samenwerkingspartners en betrokken bibliotheekbezoekers.