Oekraïense kinderen en hun vader bij het Barbaragilde dankzij Sjors Sportief

25 sep 2023, 16:28 Nieuws
groepsfoto sjorssportief
Ruud Eekhof | Sint Barbaragilde
In Meierijstad kunnen basisschoolleerlingen kennis maken met sport en cultuur zoals dat door diverse verenigingen wordt aangeboden. Op deze manier kun je kennismaken zonder direct lid te hoeven worden.
Ook het Veghelse Sint Barbara doet daaraan mee. Sporten als vendelen, buks- en kruisboogschieten, maar ook trommen en jeu de boules. Diverse aanmeldingen kwamen onmiddellijk binnen en vandaag kwamen zelfs een Oekraïense vader, Sasha en zijn 2 dochters, Anna en Sofia naar het Gildeterrein aan de Geerbunders.

Taalbarrière

De taal is nog niet zo makkelijk maar zowel de kinderen als hun ouders zijn op Nederlandse les bij bijvoorbeeld de Taalvijver in Veghel. En natuurlijk is Google Translate een handig hulpmiddel nu de taal nog lastig is. Met name de oudste dochter Anna sprak en begreep al veel in het Nederlands. Het gezin woont al geruime tijd in Veghel bij een Nederlands gezin en komt uit de regio Lviv, 200km verder namelijk Tsernivtsi. Een voordeel is dat Oekraïne ook Gilden kent, dus enige bekendheid was er al.
De kennismaking verliep In een gezellige sfeer en krijgt zelfs een vervolg. Woensdagavond komen de leerlingen terug maar dan met hun moeder.
Het Gilde gaat door met deze kennismakingslessen om erfgoededucatie en de geschiedenis en gebruiken van Brabant over te brengen op de jeugd.
sjorssportief vendelen
sjorssortief
vader oekraine vendel