Dick Jaspers verdedigt titel in UMB World Cup Veghel 2024.

20 okt , 7:09 Sport
knbb
VEGHEL - De UBM World Cup Veghel is voor het vijfde jaar een absolute blikvanger op de mondiale kalender. De toernooien in zomerse oorden, zoals Egypte en Turkije, zijn doorgaans zeer gewild, maar Veghel doet er in de cyclus van vijf jaar niet voor onder.
En in die vier jaar prijken er ook nog uitsluitend wereldtoppers op de winnaarslijst: Haeng Jik Kim in 2019, Dani Sánchez in 2021, Torbjörn Blomdahl in 2022 en Dick Jaspers in 2023.
De opvallende locatie aan het water aan de Noordkade in Veghel, de prettige sfeer in de arena, het weerzien met vele bekenden, alles maakt het uniek om te biljarten in deze World Cup.

Gratis livestream

Alle wedstrijden worden live gestreamd via SOOP, de nieuwe naam van AfreecaTV. Via de links https://billiards.sooplive.co.kr/moments/match en https://billiards.sooplive.co.kr/schedule komt u direct bij de wedstrijden. 

Finale live op RTL7

Bijzonder dit jaar is dat de finale van de World Cup Veghel, zaterdag 26 oktober 15:00-18:00, live wordt uitgezonden op RTL7. Het gebeurt niet vaak dat een driebanden finale op het openbare net te zien is – dus zet deze dag/tijd in uw agenda.

Tickets

Alle info over tickets (hoe kan ik erbij zijn?), wedstrijdschema (wanneer wordt gespeeld?), uitslagen, livescores en livestream vindt u in de KNBB Agenda: www.knbb.nl/agenda/umb-world-cup-driebanden-veghel
Dick Jaspers - foto: Ton Smilde
Dick Jaspers - foto: Ton Smilde

De Nederlanders

Dick Jaspers is niet alleen de nummer 1 van de UMB wereldranking, hij komt ook als titelverdediger naar Veghel. Glenn Hofman en Jeffrey Jorissen zijn namens de KNBB en de organisatie beloond met wildcards, zodat ze net als Jaspers automatisch in het hoofdtoernooi mogen starten.
Voor Nederland gaan in totaal 29 spelers van start, een ongekend aantal. Dick Jaspers start zijn toernooi tegen Mohamed Abdin uit Egypte, Glenn Hofman tegen de Vietnamese wereldtopper Quyet Chien Tran, en Jeffey Jorissen tegen Tolgahan Kiraz uit Turkije.
Niet alleen Dick Jaspers is een grote blikvanger, dit geldt ook voor zijn Belgische rivaal Frédéric Caudron. Caudron hoeft geen kwalificatiewedstrijden meer te spelen, en speelt onder andere met Ruben Legazpi in dezelfde groep. Er wordt internationaal volop uitgekeken naar een mogelijke clash/klassieker Jaspers-Caudron!
Alle overige Nederlanders komen in actie in de PPP's (zondag 20 oktober), de PP's (maandag 21 oktober), de P's (dinsdag 22 oktober), en tenslotte de laatste kwalificatieronde (woensdag 23 oktober). Het hoofdtoernooi begint op donderdag 24 oktober, met de finaledag op zaterdag 26 oktober.

Een vooruitblik met organisator Harry Mathijssen

Harry Mathijssen kijkt er nu al vol trots op terug en werkt met zijn team van BEN vol overgave aan de editie van dit jaar. Wordt het de laatste in de cyclus? Als het aan Mathijssen ligt zeker niet.
,,Wij zijn nog lang niet verzadigd’’, verzekert Harry Mathijssen. ,,Alleen hebben we nu gezegd: het kan geen kwaad om eens een jaar over te slaan, daarna hopen we weer verder te gaan.’’ De Brabantse organisator kijkt stiekem al vooruit naar 2026. ,,Het is geen geheim dat we graag een WK willen organiseren.’’
Harry Mathijssen - foto: Ton Smilde
Harry Mathijssen - foto: Ton Smilde

Een vooruitblik met technisch brein Henny Wezenbeek

Wezenbeek: ,,Het ziet er weer fantastisch uit. We krijgen zeker in de dagen van het hoofdtoernooi en de finales weer volle tribunes, de hele wereldtop komt naar Veghel, we hebben zelf Nederlandse favorieten, live uitzendingen op AfreecaTV (inmiddels: SOOP, red.), een live tv reportage op RTL7 en hebben één van de mooiste entourages in het circuit van de wereldtoernooien. We zitten middenin het centrum van biljartminnend Nederland. Alle spelers en toeschouwers komen graag naar de Noordkade in Veghel en alle jaren tot nu toe was er een wereldtopper als winnaar.’’
,,De arena’s gaan er dit jaar ietsje anders uitzien, omdat we de trouwe kijkers met de passe-partouts in de loges vooraan hebben gezet, zodat ze dicht op de biljarts zitten.’’
image013 1
Henny Wezenbeek - foto: Ton Smilde