CDA blijft grootste partij in Meierijstad ondanks verlies van 2 zetels

17 mrt 2022, 1:15 Nieuws
16 03 2022 uitslag verkiezingen 2022
Net voor middernacht waren alle stemmen geteld van alle 51 stembureaus in Meierijstad. De grootste partij, het CDA blijft ook na deze verkiezingen de grootste partij ondanks een verlies van twee zetels. Dit is een voorlopige uitslag. Volgende week maandag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt. De opkomst bij deze gemeenteraadsverkiezingen was 48,1%.
Na het CDA volgen er drie partijen met 5 zetels. HIER en Lokaal Meierijstad blijven beide op 5 zetels, de VVD stijgt van 3 naar 5 zetels. De SP wint 1 zetel ten opzichte van de herindelingsverkiezingen in november 2016 en komt op 4 zetels. De PvdA die samen is gegaan met Groen Links in Meierijstad gaat van 2 naar 3 zetels. Gemeentebelang krijgt er zelfs twee zetels bij en gaat van 1 naar 3. Hart raakt 1 zetel kwijt en komt op 2 zetels. D66 gaat van 1 naar 2 zetels en Forum voor Democratie komt met 1 zetel in de raad.
Onder aanvoering van het CDA zullen partijen met elkaar in gesprek gaan om een coalitie te vormen. Wil men verder met de huidige partijen, sluiten er andere partijen aan? Dat zal de komende tijd duidelijk worden.
Een ding is wel duidelijk. Omdat de gemeente Meierijstad de afgelopen jaren gegroeid is wat betreft inwonersaantal en nu boven het aantal van 80.000 inwoners zit komen er twee raadzetels bij.
GertJan Hobert van D66 reageerde vrijwel direct via social media op de uitslag.