Informateur Meierijstad adviseert coalitie van CDA, HIER, VVD en PvdA-GroenLinks

01 apr 2022, 18:15 Nieuws
pieter van dieperbeek
Informateur Pieter van Dieperbeek heeft vrijdagmiddag in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode, na gesprekken met alle politieke partijen, zijn advies uitgebracht aangaande een nieuw te vormen coalitie.
Na de verkiezingen van 16 maart j.l. is de heer Van Dieperbeek door de CDA fractie benaderd om als informateur op te treden. Daarbij werd gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een stabiele coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag.
Als eerste heeft de informateur gesprekken gevoerd met de burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier om een beeld te krijgen welke zaken de komende bestuursperiode een rol gaan spelen. Op 21 maart was er een startbijeenkomst waarbij alle partijen bij aanwezig waren. Tijdens deze bijeenkomst heeft Van Dieperbeek zijn opdracht en het te benaderen proces toegelicht. Alle partijen werden uitgenodigd voor een gesprek met de informateur en de griffier. Ter voorbereiding op deze gesprekken hebben alle partijen een lijst ontvangen met vragen die in de gesprekken aan bod zouden komen.
Op 23,24 en 25 maart zijn afzonderlijke gesprekken gevoerd met twee vertegenwoordigers van elke partij. Daarin gaven de partijen hun visie op de verkiezingsuitslag, vervolgens is ingegaan op die partij belangrijke inhoudelijke punten voor de komende periode en gaf men de voorkeur van de nieuw te vormen coalitie aan. Van Dieperbeek concludeerde naar aanleiding van deze gesprekken dat de partijen over het algemeen inhoudelijk niet ver van elkaar zitten en dat er veel standpunten worden gedeeld.
Alhoewel het CDA verlies leed bleef deze de grootste in Meierijstad en wordt dan ook door alle andere partijen gezien als degene die aan zet is voor de informatie en formatie.

Coalitievorming

Op basis van de gevoerde gesprekken komt de informateur tot twee kansrijke coalities. De meest voor de hand liggende coalitie is die van de afgelopen raadsperiode. Het CDA, HIER, VVD en PvdA-GroenLinks vormen op dit moment een stabiele coalitie en kan op waardering van de meeste fracties rekenen. Deze coalitie heeft nu een meerderheid van 20 zetels. Een tweede optie die door de partijen is genoemd bestaat uit een coalitie van CDA, HIER, Lokaal en de VVD. Deze tweede optie zou een meerderheid hebben van 22 zetels.
Volgens Van Dieperbeek adviseert de Raad om een formatieproces te starten met CDA, HIER, VVD en PvdA-GroenLinks. Hiermee kan volgens hem een stabiele coalitie worden gesmeed op het fundament wat in de eerste raadsperiode is gelegd. Hij verwacht dat de meerderheid van 20 zetels genoeg is om daadkrachtig te zijn. Door alle partijen is de voorkeur uitgesproken voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen.