Koninklijke onderscheiding voor Vincent Kristen uit Schijndel

28 sep , 00:28 Nieuws
koninklijke onderscheiding
De heer V.A.L.M. (Vincent) Kristen (1962) uit Schijndel ontving op vrijdag 27 september een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Kees van Rooij. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
De heer Kristen heeft zich onderscheiden door zijn toewijding aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en het versterken van de merknaam van Bolsius. Zijn werk als eigenaar en  voormalig CEO en COO van Bolsius International B.V., evenals zijn overige maatschappelijke activiteiten, worden zeer gewaardeerd en dragen bij aan het welzijn van de samenleving.
Overzicht verdiensten
De heer Vincent Kristen is sinds1 april 1989 werkzaam bij Bolsius International B.V. en heeft diverse functies binnen het bedrijf bekleed, waaronder vele jaren als Chief Executive Officer (CEO). Thans is hij Lid van de Raad van Commissarissen..
Bolsius is opgericht in 1870 met een wasblekerij in Schijndel. In 1978 heeft de heer Kristen Sr. Bolsius Kaarsenfabriek B.V. overgenomen van de familie Bolsius. De onderneming is nu de grootste kaarsenproducent van Europa. Met ongeveer 1.200 werknemers produceert en verkoopt Bolsius kaarsen en aanverwante producten in meer dan 60 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Schijndel. In de tijd dat de heer Vincent Kristen aan het roer kwam te staan had de onderneming vele vestigingen in diverse Europese landen door eerdere overnames en daardoor een complexe organisatiestructuur. Onder leiding van de heer Vincent Kristen is begonnen met een intensieve herstructurering met altijd de familiewaarden in het oog houdend.
Na de nodige ervaring in diverse staffuncties te hebben opgedaan is de heer Kristen in 1997 naar Kobylin (Polen) verhuisd om daar een geheel nieuwe productie-locatie te bouwen. Mede door de bijdrage van de heer Kristen heeft de regio Kobylin economisch sterk geprofiteerd. Niet alleen is de werkgelegenheid in de regio toegenomen, ook zorgde de komst van de fabriek voor een betere infrastructuur en een toename van de welvaart. De heer Kristen ondersteunt diverse sociale initiatieven in Polen, waaronder de lokale basisschool, brandweer en het gemeenschapshuis. Door deze verdienste is de heer Kristen benoemd als ereburger van de stad Kobylin.
In 2005 keerde de heer Kristen terug naar Schijndel, waar hij in 2007 de volledige verantwoordelijkheid voor het bedrijf op zich nam. Besloten werd de productie in Schijndel te beëindigen en deze werd overgebracht naar Boxmeer (tot 2020) en Polen. Wel bleef in Schijndel het hoofdkantoor gevestigd.
Bolsius International BV heeft onder directe aanvoering van de heer Kristen richting gegeven aan toekomstbestendig ondernemerschap middels de impactstrategiepijlers ‘Reduce, Care en Engage’ en sloot zich in 2023 aan bij de groeiende B-Corp beweging van bedrijven die zich inzetten voor een meer inclusieve, eerlijke en circulaire economie.
De heer Kristen heeft, naast zijn verantwoordelijkheden als directeur en ondernemer, altijd oog gehad voor de sociale kant van het ondernemerschap. Naast zijn zakelijke werkzaamheden zet hij zich in voor het welzijn van de medewerkers, waarbij hij een werkomgeving bevordert die gericht is gehad voor de sociale kant van het ondernemerschap. Naast zijn zakelijke werkzaamheden zet hij op persoonlijke groei, respect en welzijn. Tevens is hij betrokken bij humanitaire initiatieven. Zo heeft hij zich intensief ingezet voor vluchtelingen, waarbij hij concrete hulp heeft geboden aan degenen die door oorlog en conflict hun thuisland hebben moeten ontvluchten. Specifiek heeft hij aanzienlijke inspanningen geleverd om de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te ondersteunen. Zijn betrokkenheid varieert van inzamelacties tot het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Polen.
Verder ondersteunt de heer Kristen diverse verenigingen en instellingen in Schijndel en doneert Bolsius kaarsen aan diverse goede doelen en oorlogsgraven, zowel internationaal als lokaal.