Koninklijke onderscheiding voor Wim van der Rijt

08 apr 2023, 19:31 Nieuws
ko wim van der rijt
De heer W.G.M. (Wim) van der Rijt (1951) uit Schijndel ontving op zaterdag 8 april een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Kees van Rooij. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Er is veel waardering voor de vrijwillige werkzaamheden die de heer Van der Rijt al bijna 40 jaren verricht voor de gemeenschap en voor stichting wijkraad Plein in het bijzonder.

Overzicht verdiensten

  • 1984 – heden voorzitter stichting wijkraad Plein
De heer Van der Rijt woont vergaderingen bij van Woon- en leefomgeving Schijndel. Houdt zich bezig met het maken, uitzetten en evalueren wijk-enquête met aansluitend een wijkschouw. Tot 2016 verzorgde hij dagelijks de dieren in het dierenparkje en maakt zich vaak hard voor eenmalige acties, evenementen en activiteiten voor wijkraad Plein.
  • 2018 – heden vrijwilliger bij SCHOON-familie/ruimen zwerfafval in wijk
Decorandus is mede-organisator van de Landelijke Opschoondag en de World Cleanup Day. Samen met andere vrijwilligers wordt er maandelijks op zondag afval geraakt. Decorandus organiseerde een samenwerking met Plastic Recycling Company (PRC) en meldde Wijk Plein aan als partner van Statiegeldalliantie en deed actief mee om druk op de landelijke politiek uit te oefenen om ook blikjes in de statiegeldregeling op te nemen. Verder deed hij mee met Plastic PeukMeuk, een landelijke actie om peuken te rapen en hij legde daarvan dan de data vast.
  • 2018 – heden vrijwilliger in werkgroep stichting Toegankelijk Meierijstad
Decorandus is actief bezig met o.a. basisscholen bezoeken in en om Schijndel om daar de kinderen inzicht te geven in een persoon met lichamelijke en/of geestelijke beperking. Hij wordt ingepland bij schouwingen om te bekijken van obstakels die men tegenkomt en is actief met het adviseren en kritsch volgen van de gemeente op het beleidsterrein 'Toegankelijkheid'.
  • 2018 – heden Lid projectgroep Energie Coöperatie Meierijstad
Decorandus heeft contacten met de dorps- en wijkraden van Meierijstad ingezet om de energiecoöperatie ook daar op de kaart te zetten en dat is prima gelukt.
  • 2019 – heden voorzitter stichting Hartsave Schijndel
Decorandus is via de EHBO-vereniging Schijndel op zoek gegaan naar vrijwilligers, bestuursleden en instructeurs reanimatie en nazorg en zo werd de stichting Hartsave Schijndel opgericht. Wim is voorzitter en penningmeester van de stichting.
  • 2022 – heden vrijwilliger werkgroep opvang Oekraïense vluchtelingen bij Welzijn de Meierij
Decorandus is buddy voor twee Oekraïense gezinnen die hier in Schijndel zijn komen wonen. Hij helpt hen met het thuis voelen in Schijndel en praktische zaken.