Onderzoek naar herontwikkeling deelgebied Stadhuisplein Veghel

21 jun 2023, 11:47 Nieuws
foto 1 210623
De gemeente Meierijstad en Mobion Group & Certo Capital gaan de haalbaarheid van herontwikkeling van de Albert Heijn, politiebureau en brandweerkazerne aan Stadhuisplein 2, 4 en 6 in Veghel onderzoeken. Beide eigenaren beogen vervangende nieuwbouw. Daardoor is nu de kans om voor het héle gebied een kwaliteitsslag te slaan. Om de gezamenlijke verkenning te bekrachtigen, zetten beide partijen vandaag een handtekening onder de intentieovereenkomst. Mobion & Certo werken in dit geval samen met ontwikkelaar Stam + De Koning Bouw.

Centrumvisie

In eerste instantie hebben de gemeente en vastgoedontwikkelaar gezamenlijk onderzocht of de Albert Heijn eventueel verplaatst kan worden naar het Meijerijplein, Daarmee, zouden ze invulling kunnen geven aan één van de ambities uit de Visie herstructurering centrum Veghel: het realiseren van een grootschalige publiekstrekker aan het Meijerijplein. Uit het onderzoek bleek echter dat dit geen haalbare optie is. Daarom zetten gemeente en ontwikkelaar nu stappen om Albert Heijn op de huidige plek te vernieuwen. Hierbij wordt tegelijkertijd gekeken naar de brandweerkazerne en het politiebureau.

Haalbaarheidsonderzoek

De gemeente en Mobion & Certo hebben afspraken gemaakt over het haalbaarheidsonderzoek. In eerste instantie werken ze gezamenlijk toe naar een gedragen stedenbouwkundig Masterplan voor het gebied. Hierbij kijken ze niet alleen, naar de locatie ‘an sich’. Ontwikkelingen op deze plek kunnen namelijk gevolgen hebben voor een groot deel van het centrum; bijvoorbeeld voor de ontsluiting en het parkeren. Bovendien vormt dit gebied óók de entree naar het winkelhart van Veghel. Jan van Burgsteden, wethouder ruimtelijke ordening en infrastructuur: “We trekken samen op. Er ontstaat zo een goede mix tussen het maatschappelijke belang, marktkennis en innovatie. Ik verwacht daarom een voortvarend proces en een goed eindresultaat.”
Ook Freek Smolders, directeur Certo Capital, is enthousiast over de nieuwe gezamenlijke koers: “Het plangebied biedt de gelegenheid om op stedelijk niveau het verblijfsgebied te moderniseren en nieuwbouw voor ‘mixed use’ gebouwen te realiseren. Wij zien een kwalitatief hoogwaardige entree van het centrum voor ons, waar wonen, werken, winkelen en verblijven in een groene omgeving de aantrekkelijkheid van Veghel centrum zullen vergroten.

Participatie

De eerste stap voor het Masterplan bestaat uit de selectie van een stedenbouwkundig ontwerper; Onderdeel van de opdracht aan hem of haar is het organiseren van een participatietraject, waarin belangen, wensen en ideeën van omwonenden en belanghebbenden worden verzameld. Dit is belangrijke input om verschillende stedenbouwkundige varianten op te stellen. Deze varianten worden vervolgens in samenspraak mét omwonenden en belanghebbenden uitgewerkt naar een voorkeursvariant. In het derde kwartaal van dit jaar moet het participatietraject van start gaan; en eind 2024 moet dit resulteren in een definitief Masterplan voor het gebied.
studiegebied masterplan stadhuisplein page 001