Speciale foto-bankjes als herinnering aan Market Garden

15 sep , 16:40 Nieuws
2024 09 15 fotobank eerde 17
EERDE - Om een blijvende herinnering te creëren aan de gebeurtenissen rondom Operatie Market Garden in 1944 en de viering van 80 jaar vrijheid, heeft de gemeente Meierijstad besloten op vier historische locaties in Meierijstad 'fotobanken' te plaatsen. Dit zijn overigens geen banken met foto's, maar banken die uitnodigen om een foto te maken. Zondag werd de eerste onthuld in Eerde.
Burgemeester Kees van Rooij onthulde bij de Mariakapel aan De Kuilen in Eerde. de eerste van vier exemplaren Hier landden op 17 september 1944 de eerste pathfinders (zij markeerden de landingsplaats voor de parachutisten) van de 101st Airborne Division.
De komende weken worden de overige banken geplaatst. Dat zal zijn bij het Lidwinaklooster in Schijndel. Daar werden door de zusters, in september/oktober 1944, gewonde Amerikaanse militairen verborgen gehouden voor de Duitsers. Bij Kasteel Henkeshage in Sint-Oedenrode, daar kreeg op 25 september 1944 de Britse generaal Horrocks het besluit te horen om te stoppen met Operatie Market Garden en bij Villa Klondike in Veghel, destijds het hoofdkwartier van kolonel Howard R. Johnson.
De banken zijn gemaakt door Dutch Deco Finish uit Erp.