Verkiezingsdag in Meierijstad

16 mrt 2022, 10:16 Nieuws
nieuws 896x504
Vanaf maandag was het in onze gemeente op een aantal plaatsen al mogelijk om je stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaag zijn alle stembureaus open. Wie, namens welke partij, komen er in de raad?
De opkomst, de eerste twee dagen, was niet bijster hoog. Van de bijna 67.000 kiesgerechtigden in Meierijstad hadden maandag 1.727 personen (2,58%) hun stem uitgebracht. Dinsdagavond stond de teller op 4.602 (6,87%).
Maandagochtend bracht burgemeester Kees van Rooij zijn stem al uit. Maandagmiddag kwamen twee inwoonsters van onze gemeente hun stem uitbrengen te paard.
Ten opzichte van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, dat waren de herindelingsverkiezingen op 23 november 2016, zijn er in het politieke landschap van onze gemeente een aantal veranderingen zichtbaar. In 2016 was Team Meierijstad, inmiddels gesplitst in HIER en Lokaal Meierijstad, de grote winnaar. Met 28,11% van de stemmen werd het de grootste partij. Na drie jaar was de verdeeldheid in de partij zo groot dat men zich opsplitste in twee aparte fracties. Die splitsing leidde destijds tot de val van wethouder Eus Witlox.

Hoe gaat het vandaag?

Om 21.00 uur vanavond sluiten alle stembureaus en kan het tellen beginnen. Men hoopt net na middernacht met een (voorlopige) uitslag te kunnen komen.
In het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode zijn een aantal vrijwilligers woensdagochtend al gestart met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag uitgebracht zijn. De uitslag daarvan mag niet eerder dan vanavond 21.00 uur, bij het sluiten van alle stembureaus, bekend gemaakt worden.
16 03 2022 gemeenteraadsverkiezingen