Zes Tiny Houses voor buurtverbinders in Wijbosch

27 sep , 8:46 Nieuws
tiny houses wijbosch
WIJBOSCH - Onder de noemer ‘Vlinderhoven’ wil zorgorganisatie Laverhof in samenwerking met ‘Butterfly Effect’ zes Tiny Houses realiseren voor buurtverbinders die parttime ingezet worden om de zorg op Laverhof te ontlasten. Het college heeft ingestemd met het voornemen om een tijdelijke omgevingsvergunning te verlenen voor de duur van 20 jaar. Het voorstel gaat nu richting gemeenteraad voor bindend advies.

Tiny Houses als aanvulling op masterplan Wij-Hoven

De herontwikkeling van de locatie Wij-Hoven beoogt het realiseren van een ‘KLOOScommunity’. Het woonconcept voor de Vlinderhoven (Tiny Houses) sluit hier prima op aan en levert ook een bijdrage aan het vormen van die gemeenschap. De toekomstige bewoners moeten solliciteren om in de Tiny Houses te kunnen gaan wonen. Inwoners uit Wijbosch en/of de gemeente Meierijstad genieten de voorkeur.

Transformatie sociaal domein

De gemeente wil gaan regisseren, faciliteren en stimuleren dat er bij de ontwikkeling van woongebieden meer aandacht komt voor het ontwikkelen van actief burgerschap om zo bijvoorbeeld eenzaamheid te bestrijden en zorg en ondersteuning anders georganiseerd moeten gaan worden. Met de realisatie van de Tiny Houses bij Laverhof wordt hier invulling aan gegeven. De toekomstige bewoners van de Tiny Houses, de zogenaamde ‘buurtverbinders’ zullen Laverhof ondersteunen in het leveren van zorg.
Wethouder wonen, zorg en welzijn Rik Compagne: “De realisatie van dit bijzondere woonconcept zorgt voor een directe koppeling tussen wonen, welzijn en zorg. De toekomstige bewoners verlenen vrijwilligerswerk, waarmee de zorg op Laverhof op korte termijn wordt ontlast. Daarnaast worden doelgroepen gehuisvest die bij elkaar passen, dat leidt tot meerwaarde op sociaal vlak”

Vervolgtraject

Sinds de invoering van de Omgevingswet heeft de gemeenteraad het ‘bindend adviesrecht’ bij bijvoorbeeld woningbouwontwikkelingen die ruimtelijk nog niet eerder voorzien waren. Het college heeft nu een positief besluit genomen op de aanvraag en vraagt nu aan de gemeenteraad bindend advies uit te brengen. Als de gemeenteraad hiertoe over gaat kan vervolgens de omgevingsvergunning worden verleend.