Gerda Verburg nieuwe voorzitter stichting Samen Tegen Voedselverspilling

27 sep , 11:11 Nieuws
gerda verburg en toine timmermans
Veghel, 27 september 2024 – Vandaag op de International Day of Awareness of Food Loss and Waste maakt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling bekend dat Gerda Verburg de nieuwe voorzitter wordt van het stichtingsbestuur. Ze zal op 2 december a.s. formeel het stokje overnemen van de huidige voorzitter Philip den Ouden.
In de ruim 5 jaar dat de stichting Samen Tegen Voedselverspilling bestaat, is het gelukt om voedselverspilling in Nederland op de agenda te krijgen, de Verspillingsvrije Week is een begrip geworden en had ook dit jaar weer een bereik van miljoenen mensen, het ecosysteem staat, en we zien een structurele daling van de voedselverspilling in Nederland. Internationaal wordt de aanpak van de stichting steeds meer als voorbeeld gezien. Philip den Ouden stond aan de basis van de oprichting van de organisatie. Na twee termijnen als voorzitter is het tijd om het stokje over te dragen aan zijn opvolger. Philip den Ouden: “We missen nog een belangrijk onderdeel van de voedselketen om nog succesvoller te kunnen zijn en voedselverspilling daadwerkelijk gehalveerd te hebben in 2030 (SDG 12.3). Gerda’s netwerk in de agrarische sector zal helpen om ook boeren te betrekken bij de aanpak van voedselverspilling. Daar ligt voor hen nu nog geen prioriteit, maar er valt zeer veel winst te behalen, zowel in het terugdringen van verliezen op het land als voor hun verdienmodel.”
Waardevolle aanvulling bestuur
Gerda Verburg was na haar Kamerlidmaatschap minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Balkenende IV (2007-2010). Daarna bekleedde zij verschillende internationale posities, oa als ambassadeur bij de VN-organisaties voor voedsel en landbouw in Rome, voorzitter van de VN-commissie voedselzekerheid en als voorzitter van de WEF Global Agenda Council for Food and Nutrition Security. In 2016 werd zij door de Secretaris-Generaal van de VN benoemd tot Assistent Secretaris-Generaal om als global Coördinator de Scaling Up Nutrition Movement vanuit Genève te leiden. Sinds 2023 is Gerda Verburg terug in Nederland en vervult diverse bestuursfuncties. Over haar motivatie om voorzitter van het bestuur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling te worden zegt ze: “Voedselverspilling voorkomen is een absolute win win. Niet verspillen betekent meer inkomsten of lagere uitgaven. Het helpt ook te verduurzamen: minder uitstoot, bodem- en watergebruik en verbeterde productie.”
Team Samen Tegen Voedselverspilling
Het team dat voedselverspilling dagelijks op diverse agenda’s zet en steeds weer nieuwe stakeholders activeert staat onder leiding van directeur Toine Timmermans: “We zijn erg blij met Gerda Verburg als nieuwe voorzitter van ons bestuur. Voedselzekerheid is, ook in deze tijd, weer een belangrijk thema, waarvan de aanpak van voedselverspilling een onlosmakelijk onderdeel is. Onbestaanbaar, wetende dat (ook in Nederland) nog steeds niet iedereen toegang heeft tot voldoende, veilig en gezond voedsel. Met haar kennis en netwerk zullen we verdere stappen kunnen zetten om onze doelstelling van 50% reductie in 2030 te realiseren.”
Het bestuur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling bestaat naast de voorzitter uit Gerhard de Ruiter (WUR), Henk Flipsen (Nevedi), Irénke Meekma (RedStar) en Debora van der Zee-Denekamp (Unilever). Myriam Meertens is adviseur aan het bestuur namens de gemeente Meierijstad en de provincie Noord-Brabant.