Olympisch kampioene Joosje Burg gehuldigd bij hockeyclub Geel-Zwart in Veghel

21 sep , 15:07 Sport
2024 09 21 huldiging joosje burg 1
Joosje Burg (Veghel, 29 juli 1997) werd zaterdagochtend 21 september gehuldigd bij de club waar het voor haar allemaal begon, Geel-Zwart in Veghel. 
De club die zij in 2009 verliet om haar droom na te jagen, hockeyen op een nog hoger niveau. Sinds 2014 speelt zij in het eerste van HC ’s-Hertogenbosch waarmee zij verschillende landstitels behaalde. Die prestaties leverde haar een plaats op in het Nederlands team waar zij op 13 oktober 2021 debuteerde tijdens een Hockey Pro League-interland tegen België. Met het Nederlands team werd zij in 2023 Europees Kampioen en als klap op de vuurpijl begin augustus j.l. Olympisch Kampioen in Parijs.
De finale ging echter aan haar voorbij door een blessure die zij opliep in de halve finale tegen Argentinië. In die wedstrijd kreeg zij, in het eerste kwart van de wedstrijd, de bal via haar eigen stick hard op haar neus. Na een blessurebehandeling, eerst op het veld en vervolgens in de kleedkamer, kwam zij tot ieders verrassing in de tweede helft toch weer in het veld. Haar rentree was echter van korte duur, de blessure bleek toch ernstiger dan verwacht.
Ondanks het missen van de finale zijn ze bij Hockeyclub Geel-Zwart maar wat trots op ‘hun’ Joosje Burg. Zij ontving van de club het nieuwe shirt waarmee alle teams dit seizoen aan zullen treden.

Sportaward gemeente Meierijstad

Uit handen van wethouder Johan van Gerwen kreeg Joosje een penning uitgereikt, eentje die nog niet eerder aan iemand is overhandigd. De gemeente heeft al eerder penningen uitgereikt aan Nederlands- of Europees kampioenen maar niet aan een Olympisch kampioene, tot vandaag dan.
Burgemeester Kees van Rooij hoopte dat de aanwezigheid van Joosje vandaag bij haar oude club een inspiratie is voor de jonge hockeyers en hockeysters van Geel Zwart. Op de vraag wie er fan is van Joosje gingen bijna alle vingers van de jeugd omhoog.
De gemeente vindt het belangrijk om haar topsporters te eren. Want zonder topsport geen breedtesport en zonder breedtesport geen topsport.
Hockeyclub Geel-Zwart had (samen met andere clubs) alle wedstrijden weten op te schuiven qua tijd, zodat echt álle jeugd (benjamins t/m O18) hierbij aanwezig konden zijn.
Joosje had een viertal sportitems van zichzelf meegenomen die de jeugd via een loting kon winnen. Aan het einde van de huldiging was het tijd voor de jeugd om een handtekening te bemachtigen van hun idool. Joosje nam daar uiteraard alle tijd voor.