Torbjörn Blomdahl glorieus winnaar Jumbo World Cup Driebanden Veghel 2022

29 okt 2022, 21:29 Sport
image006
De Zweed Torbjörn Blomdahl heeft vijf jaar moeten wachten op de 45e overwinning in een World Cup, maar hij is terug aan de absolute top. De wervelwind van het mondiale biljarten won tussendoor nog een wereldtitel (zijn zevende in totaal), maar sinds 2017 stond Blomdahl niet meer in een finale van een World Cup. De recordhouder in het mondiale circuit, zo'n 35 jaar aan de top, opvolger van Raymond Ceulemans als een groot kampioen en bekend om zijn meesterlijke klasse, virtuositeit, snelheid en grote arsenaal van stoten, zegevierde zaterdagmiddag in de World Cup van Veghel, Nederland, in de finale tegen de Koreaan Choong Bok Lee, die zijn eerste World Cup finale in zijn carrière speelde, met 50-30 in 21 beurten. Hij won hiermee de eerste prijs van € 16.000.
Torbjörn was opgelucht en blij: ,,Ik heb er in de World Cups vijf jaar op moeten wachten, maar dit voelt extra goed. Ik heb laten zien dat ik nog kan winnen.'' Hij keek na zijn overwinning voor de camera's terug op de mooie momenten van zijn overwinning in deze World Cup en op een mindere periode in zijn leven. ,,We hebben eerst de Corona tijd gehad, ik heb sinds enige tijd diabetes en ben wat kilo's kwijtgeraakt. Maar ik voel me gelukkig weer fit en heb genoeg energie om te schitteren in een toernooi met de wereldtop.'' Het waren ook de laatste woorden die UMB voorzitter Farouk Barki uitsprak aan het eind van de World Cup: ,,Welcome back, Torbjörn, welcome back, champion.''
De World Cup winnaar, die zijn eerste World Cup in zijn carrière al won in 1987 in Veurne, België, was in Veghel de sterkste na onder meer winst tegen Jacob Sörensen, Sung Won Choi, Jose Juan Garcia, Dani Sánchez, twee keer Semih Sayginer en tenslotte Choong Bok Lee in de finale. Blomdahl en Lee bleven in de finale lang in elkaars schaduw, met om beurten een kleine voorsprong (26-22 bij de pauze) en Blomdahl als beste in de eindsprint, waarin hij onder meer afstand nam van zijn tegenstander met series van 7 en 3.
Dick Jaspers, die de finale miste, omdat hij in de ronde daarvoor struikelde over Choong Bok Lee, werd na Veghel de winnaar van de World Cup cyclus 2022. Hij blijft ook de koploper op de wereldranglijst. Torbjörn Blomdahl eindigde in Veghel met 1860 gemiddeld voor Choong Bok Lee met 1.515, Dani Sánchez met 2.084 (het hoogste moyenne), Dick Jaspers met 1.914 en Haeng Jik Kim met 1.903. Vier spelers haalden de hoogste serie van 16: Torbjörn Blomdahl in de halve finale, Jacob Haack Sörensen, Martin Horn en Nikos Polychronopoulos.
image022
Het publiek in Veghel genoot deze week van driebanden op topniveau.