Heemkundekring Vehchele is op zoek naar zichtbare overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Veghel

04 sep 2023, 7:15 Nieuws
oorlogsschade veghel foto pastorie
De werkgroep WW2 van de Heemkundekring Vehchele heeft het idee opgevat om op zoek te gaan naar nu nog zichtbare tekenen, documenten, materialen uit de tweede wereldoorlog. Indien inwoners van Veghel dergelijke tekenen kennen of locaties weten, vraagt de werkgroep om dit te melden aan Heemkundekring Vehchele.
De Veghelaren worden opgeroepen om de voor hen nog zichtbare en bekende locaties te melden, waar nog tekenen en gevolgen te zien zijn van de oorlogshandelingen in Veghel tijdens de 2e Wereldoorlog.
Daarmee wordt bedoeld kogelgaten in gevels, onderduikkasten en/of kisten, bunkers, vliegtuigresten, graven, et cetera. Die gevolgen komen voornamelijk voort uit de strijd tussen bevrijders en de Duitse bezetter tijdens de bevrijding van Veghel, welke omstreden operatie de titel “Market Garden” kreeg.
Het is de bedoeling dat een lid van de werkgroep het aangemelde onderwerp komt registreren en fotograferen. De vondsten komen later in een fotoboek dat later wordt uitgegeven en de werkgroep streeft er naar dat het boek vóór de 80e viering van de bevrijding van Veghel, in september 2024 dus, gereed is.
Daarnaast ligt er een plan om een speurtocht samen te stellen voor de jeugd langs de gevonden locaties om zo de verbinding te maken tussen hen en die historisch belangrijke periode.
Locaties, documenten en materieel uit die periode kan worden aangemeld bij [email protected]
De werkgroep 2e Wereldoorlog is de jongste loot van de boom van werkgroepen die samen de Heemkundekring Vehchele vormen. Joris Nieuwint is het aanspreekpunt van deze werkgroep. Joris heeft een bovenmatige interesse voor de 2e Wereldoorlog en is zelf daarin ook al jaren actief. Hij stelt zich zelf voor als de ‘battlefield guide’, of wel slagveldgids. Hij plaatst ook tal van verhelderende filmpjes op Youtube over de oorlogshandelingen tijdens Market Garden. Die worden veel bekeken