Meierijstad biedt podium aan 'bruggenbouwers'

05 sep 2023, 15:09 Nieuws
bruggenbouwers veghel in hout 1
“Meierijstad kent veel bruggenbouwers, mensen die zich inzetten voor mensen. En die zijn nodig, nu we leven in een tijd waarin de samenleving een beroep doet op samen. Op ons allemaal. Een tijd waarin we op zoek moeten naar woorden en daden die een brug kunnen slaan tussen mensen. In die zin is een brug een mooie metafoor: een brug verbindt de ene oever met de andere. Komend jaar bied ik graag een podium aan al die mooie voorbeelden: omdat dat zeer verdiend is, maar ook met de hoop dat dit inspirerend kan werken voor anderen", aldus Kees van Rooij, burgemeester van Meierijstad.
Willy, Stefanie en Merel zijn zulke bruggenbouwers. Elke laatste week van de zomervakantie zorgen ze - samen met heel veel vrijwilligers - voor een onvergetelijke week voor de kinderen bij Veghel in Hout. Veghel in Hout bestaat al 38 jaar en oorspronkelijk was deze vakantieweek bedoeld voor kinderen tussen de 5 en 13 jaar die niet op vakantie konden.
Het succes van Veghel in Hout is enorm, de kaarten zijn al vroeg uitverkocht. Wat het tot een succes maakt is dat kinderen samen met hun vriendjes en vriendinnetjes een hut mogen bouwen, er een nachtje mogen logeren en zelf bepalen wanneer en aan welke activiteiten ze meedoen.
Eigenlijk zijn alle vrijwilligers bruggenbouwers, vinden zij. De vrijwilligers slaan bruggen tussen bedrijven die willen sponsoren en zorgen er ook voor dat kinderen die geen groep hebben, samen tóch een groepje kunnen vormen. Veel vrijwilligers zijn begonnen toen hun kinderen zelf nog klein waren en doen het nu nog steeds. Waarom? Met name door de blijdschap van de kinderen, maar vooral ook omdat het een heel gezellige week is, ook voor de vrijwilligers onder elkaar.
Aan het einde van de week zijn alle kinderen doodop, nadat ze op donderdagavond een nachtje in hun hut ‘geslapen’ hebben. Voor de vrijwilligers kost het ook de nodige energie….maar de blije snoetjes geef hen juist weer de energie om volgend jaar deze week weer vol enthousiasme te organiseren. Een mooi voorbeeld van bruggenbouwen!