Omgevingsvergunning voor bouw van windturbines in Veghel is definitief

06 apr 2022, 11:53 Nieuws
windmolens
Vandaag heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de omgevingsvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad heeft verleend voor het plaatsen van vier windturbines bij de Edisonweg in Veghel. De windturbines komen aan de rand te staan van de bedrijventerreinen ‘De Dubbelen’ en ‘De Amert’ ten oosten van de A50.
Omwonenden en verschillende bedrijven, waaronder Fluidwell, Rathuys en Ocean Outdoor Nederland, zijn eeder tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bedrijven vinden dat het gemeentebestuur de aanvraag niet in behandeling had moeten nemen. Het is volgens hen niet duidelijk waar de windturbines precies worden gebouwd. Ook vrezen de bezwaarmakers dat de windturbines de omgeving zullen aantasten. De Afdeling bestuursrechtspraak deed in april 2021 een zogenoemde tussenuitspraak. Hierin oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak onder meer dat het gemeentebestuur beter moest kijken naar de slagschaduw- en veiligheidssituatie bij een bedrijfsperceel aan de Voltaweg. In juli 2021 liet het gemeentebestuur weten dat het een herstelbesluit genomen had.

Harde garanties

De bouwer van de windmolens moet na 25 jaar de windturbines verwijderen en op het gebied weer in oorspronkelijke staat herstellen. Ook moet het bedrijf binnen één jaar na oplevering van de eerste windturbine een bankgarantie afgeven van € 100.000,- Ook moet men de windturbines stillegen bij teveel slagschaduw als deze op de binnenruimtes van het bedrijf meer dan 136 uur per jaar per ruimte bedraagt.
De vier windmolen zouden jaarlijks zo'n 13.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien.
beoogde locaties windturbines veghel windt 896x504